lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2022. szeptember 14., 09:58

Washington szerint Moszkva 2014 óta 300 millió dollárt költött külföldi befolyásszerzésre

Oroszország 2014 óta mintegy 300 millió dollárt költött külföldi befolyásszerzésre több mint kéttucat államban, a moszkvai vezetéssel szimpatizáló pártoknak, tisztségviselőknek és politikusoknak juttatva pénzt - közölte kedden amerikai külügyminisztérium egyik magasrangú tisztségviselője hírszerzési jelentésekre hivatkozva.

Moszkva
Fotó: pixabay.com
Az amerikai kormány feloldotta az Oroszország titkos, politikai befolyásolásra szánt fizetéseiről szóló jelentésekben foglalt egyes információk titkosítását és megosztotta azt más államokkal

- mondta a névtelenséget kérő illetékes telefonon nyilatkozva újságíróknak.

A tisztségviselő ugyanakkor nem tárta fel, hogy Oroszország becslések szerint mennyit költött Ukrajnában, ahol Volodimir Zelenszkij államfő szerint Moszkva már régóta beavatkozik a belpolitikai viszonyokba.

Ugyanakkor felidézte az albániai, boszniai és montenegrói választásokba való orosz beavatkozással kapcsolatos vádakat.

A nyílt lobbitevékenységgel ellentétben Oroszország kirakatszervezeteket használt titkolt befolyásszerzéséhez, ezeken keresztül folyósítva a kívánt célokra, vagy politikusoknak szánt összegeket. Ezek magukba foglalnak európai agytrösztöket, illetve Közép-Amerika, Ázsia, Közel-Kelet és Észak-Afrika országaiban állami vállalatokat is.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy az Egyesült Államok is titokban pénzelt politikai csoportokat, illetve folytatott tevékenységet külföldi kormányok megdöntésére vagy aláásására. A tisztségviselő ugyanakkor elutasította, hogy bármilyen párhuzamot vonjanak Oroszország tevékenysége és az Egyesült Államok a sajtónak és politikai kezdeményezéseknek nyújtott pénzügyi támogatása között.

Az amerikai illetékes úgy fogalmazott, hogy Putyin hatalmas összegeket költ arra, hogy a demokráciákat belülről manipulálja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.