2020. május 15., 07:38

Washington ismét követelte Pekingtől, hogy engedje szabadon a dalai láma által kiválasztott pancsen lámát

Az Egyesült Államok ismét felszólította csütörtökön a kínai vezetést, hogy engedje szabadon a dalai láma által kiválasztott 11. pancsen lámát.

USA-Kína-pancsenláma
Fotó: AP
Sam Brownback és Tenzin Gyatso, a 14. dalai láma

"Továbbra is nyomást gyakorlunk a kínai hatóságokra annak érdekében, hogy elárulják, hol tartják fogva (a fiatalembert), és hogy engedjék szabadon. Nem a kínaiak joga kiválasztani a dalai lámát sem, de a következő pápát sem" - jelentette ki újságíróknak nyilatkozva Sam Brownback, az amerikai külügyminisztériumnak a vallásszabadság ügyeivel foglalkozó tisztségviselője.

A jelenlegi, 14. dalai láma, az indiai száműzetésben élő Tendzin Gyaco mint a legfőbb tibeti buddhista vallási méltóság 1995-ben választotta ki egy hatéves kisfiú, Gedun Csöki Nyima személyében a második számú vallási méltóságnak, a pancsen lámának a 11. reinkarnációját. Miután ezt Tibetben kihirdették, a kínai hatóságok eltüntették a fiút, és azóta ismeretlen helyen tartják, megakadályozandó, hogy a tibetiek őt is Indiába szöktessék.

A tibeti buddhisták szerint a mindenkori dalai láma maga választja meg újjászületése helyét, és hogy kiben fog újjászületni, majd halála után a vezető lámák keresik meg a konkrét személyt. A következő pancsen lámát viszont a dalai láma választja ki. Peking vitatja ezt az újjászületésre alapozott utódlási rendszert, és magának követeli a jogot a címek adományozására. A kínai vezetés ezért még 1995 novemberében egy más módon "megtalált" kisfiút nevezett ki pancsen lámának. A dalai láma viszont ezt nyilvánította érvénytelennek.

Sam Brownback amerikai külügyi tisztségviselő tájékoztatóján arról is beszélt: Washington szerint aggasztó, hogy a koronavírus-járvány miatt a zömmel hinduk lakta Indiában zaklatják a kisebbségi muszlimokat. Az indiai közösségi médiában hamis információk terjednek a járvány terjedésével kapcsolatban - mondta. Nem állította, hogy az indiai kormány áll e mögött, sőt, üdvözölte, hogy Újdelhi többször elhatárolódott a jelenségtől. Narendra Modi miniszterelnöknek a pártja, a Bháratíja Dzsanata azonban több százezer olyan üzenetet továbbított a Twitteren, amelynek a címe a CoronaJihad volt, utalva arra, hogy e betegség és a dzsihád összefügg.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!