2021. december 14., 14:52

Vontatottan halad az amerikai nagykövetek kinevezése

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden arra kérte hazája szenátusát, hogy gyorsítsa fel az amerikai nagykövetjelöltek jóváhagyási folyamatát, mivel "a külpolitikai kihívások sikeres megoldását akadályozza", hogy a kulcsfontosságú fővárosoknak csak a töredékében van jelen amerikai nagykövet.

Veszett fejsze nyele?
Fotó: TASR
Antony Blunken amerikai és Retno Marsudi indonéz külügyminiszter

"Ez óriási problémát jelent" - hangsúlyozta Blinken egy sajtótájékoztatón Jakartában, délkelet-ázsiai körútjának első állomásán, amelynek során Malajziába és Thaiföldre is ellátogat.

Múlt hét végéig a Joe Biden elnök vezette adminisztráció nagykövetjelöltjeinek mindössze 16 százalékát hagyták jóvá, mutatott rá az amerikai diplomácia vezetője, hozzátéve, hogy az előző három adminisztrációnál 70-90 százalékos volt ez az arány.
Lényegében minden előttünk tornyosuló probléma esetén, legyen az Oroszország, Kína vagy a nem állami szereplők, kifejezetten megnehezíti a külpolitikánk érvényesítését az a tény, hogy nem áll rendelkezésünkre a terepen teljes nemzetbiztonsági és diplomáciai csapatunk"

- emelte ki az amerikai külügyminiszter.

Hozzátette: hétfőn este egyeztetett a problémáról Chuck Schumer demokrata szenátusi többségi vezetővel.

Az amerikai nemzetbiztonság érdekében a szenátusnak haladéktalanul lépnie kell"

- erősítette meg.

Republikánus szenátorok egyelőre akadályozzák Joe Biden több nagykövetjelöltje, többek között Nicholas Burns kijelölt pekingi amerikai nagykövet kinevezésének jóváhagyását.

Antony Blinken azt ígérte a látogatása során, hogy az Egyesült Államok erősíteni fogja katonai és gazdasági kapcsolatait ázsiai partnereivel, hogy ellensúlyozza Kína erősödő szerepvállalását az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Hírügynökségi kommentátorok hozzáteszik: a béke és a gazdasági növekedés támogatása mellett Washington új szövetségeseket és partnereket keres, és minden eszközzel arra törekszik, hogy megőrizze az amerikai hadsereg katonai előnyét a régióban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!