2022. május 12., 13:51

Von der Leyen szerint Oroszország miatt veszélyben a világrend

Oroszország közvetlen veszélyt jelent a világrendre az Ukrajna elleni barbár háború, a Kínával kötött aggodalomra okot adó paktum és az új típusú, jobbára önkényes nemzetközi kapcsolatokra törekvése miatt - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Tokióban, az Európai Unió és Japán vezetőinek csúcstalálkozóját követően csütörtökön.

Ursula von der Leyen, Japán
Fotó: TASR/AP

Ursula von der Leyen hangsúlyozta, az Európai Unióhoz hasonlóan Japán is tisztában van azzal, hogy mi forog kockán.

Nem csak Ukrajna jövője. Nem csak Európa jövője. De a szabályokon alapuló világrend jövője

- fogalmazott. Ez - emelte ki - még fontosabbá teszi az olyan hasonló gondolkodású partnerek számára, mint az EU és Japán, hogy megerősítsék kapcsolataikat - tette hozzá.

Az uniós bizottság elnöke elmondta, hogy az EU és Japán együttműködésük megerősítésében egyezett meg, egyebek mellett olyan digitális partnerség elindításában, amely a versenyképességre és a biztonságra összpontosít. Hozzátette, mindkét fél azon dolgozik, hogy diverzifikálja és megerősítse az ellátási láncokat.

„Ez azért fontos, mert vannak olyan anyagok és technológiák, amelyek nélkülözhetetlenek lettek gazdaságainkban és a mindennapi életünkben, mint például a félvezetők. Megbízható ellátási láncokra kell támaszkodnunk” - húzta alá az Európai Bizottság elnöke.

Kisida Fumio japán miniszterelnök a sajtótájékoztatón kiemelte,

Oroszország inváziója Ukrajnában nem csak Európát érinti, hanem megrázza a nemzetközi rend egészét,

beleértve Ázsiát is. „Ezt nem szabad eltűrni” - fogalmazott.

Közölte, országa a korábbinál szorosabb együttműködésben állapodott meg az Európai Unióval és a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) vezetőivel az Oroszországgal szemben hozható intézkedések összehangolására.

Elmondta, továbbá az EU és Japán megállapodott abban, hogy együttműködnek a szabad és nyitott indiai-csendes-óceáni térség megvalósításában, valamint az energiabiztonság szavatolásában.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a közös sajtótájékoztatón azt mondta, 

az Európai Unió és Ukrajna együttműködése alapvető jelentőségű, de rendkívül fontos az indiai-csendes-óceáni térséggel ápolt kapcsolatok erősítése is.

Az EU ezért szorosabb konzultációkat, és egyre határozottabb összefogást sürget Kínával kapcsolatban - mondta. Oroszországgal összefüggésben Michel aláhúzta: az EU és Japán szoros együttműködésben válaszol Oroszország katonai fellépésre annak leghatározottabb elítélése és a büntető intézkedések bevezetése által.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.