2021. szeptember 15., 10:37
Frissítve: 09:15

Von der Leyen évértékelőt tartott az Európai Parlamentben.

Az Európai Bizottság elnöke minden év szeptemberében tartja évértékelőjét az Európai Parlamentben, amelyet az EU helyzetéről szóló vita követ a képviselőkkel. Ez jó alkalom a képviselőknek arra, hogy megvizsgálják, milyen eredményeket ért el, és hogyan látja a következő időszak prioritásait a Bizottság, hiszen az Európai Parlamentnek, mint az egyetlen közvetlenül választott uniós intézménynek fontos szerepe van abban, hogy ellenőrizze és elszámoltassa a testületet.

Európai Bizottság
Fotó: TASR

Az EP-képviselők megvizsgálják azt is, hogyan kezeli az európaiak számára fontos problémákat a Bizottság. A témák, melyekről Ursula von der Leyen bizottsági elnök beszélt a tavalyi vitán továbbra is proiritást élveznek, az EU töretlenül küzd a Covid19 járvány visszaszorítása, valamint a társadalmi és gazdasági fellendülés érdekében, miközben tartja magát az európai zöld megállapodáshoz és a digitális stratégia programjához.

Klímaváltozás és a világ lakosságának beoltása

Az Európai Bizottság elnöke, az unió helyzetét értékelő éves beszédében közölte:

Az Európai Unió számára prioritás, hogy felgyorsítsa a koronavírus elleni beoltás globális folyamatát, ezért 200 millió adag oltóanyagot ajánl fel a rászoruló országoknak.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt mondta, mivel a világ nagy részén még mindig jelentős elmaradás van a beoltás terén, az unió a felajánlást legkésőbb a jövő év közepéig teljesíteni fogja.

Az oltási folyamat felgyorsítása mellett az EU folytatja a járvány elleni küzdelmet, illetve azon dolgozik, hogy megerősítse a világjárványok elleni ellenállóképességét

 - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Von der Leyen azt is bejelentette, hogy

az EU négymilliárd eurót ajánl fel a klímaváltozás elleni fellépésre a  2027-ig terjedő időszakban, beleértve a az alacsonyabb jövedelmű országok támogatását is.

Ursula von der Leyen szerint, az EU készen áll arra, hogy a korábbinál többet tegyen az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén, és azt reméli, hogy partnerei az unió felajánlásához hasonló elkötelezettséget mutatnak a globális biztonságot is szavatoló fellépésben.

Reményét fejezte kis, hogy ebben az ENSZ idén, a skóciai Glasgow-ban rendezendő klímavédelmi csúcstalálkozója fordulatot jelenthet. Bejelentette azt is, hogy

az Európai Unió kétszeresére növeli a természet védelmére és a biológiai sokféleség megóvására szánt összeget.
Afganisztán és a Biztonság

Az Afganisztánban kialakult helyzettel kapcsolatban azt közölte: az EU további 100 millió eurót biztosít a humanitárius segítségnyújtására az Afganisztánban élők számára.

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük a súlyos éhínség és humanitárius katasztrófa valós kockázatát. Az afgán nép mellett állunk. A nők és gyermekek, az ügyészek, az újságírók és az emberi jog védői mellett

- fogalmazott.

Közölte azt is, hogy a biztonsági és védelmi együttműködés megerősítésére, valamint a fokozódó hibrid- és kibertámadások és a növekvő űrfegyverkezési verseny miatt az EU és a NATO új közös nyilatkozaton dolgozik, amelyet még év vége előtt bemutatnak. Hozzátette: az EU-nak képesnek kell lennie arra, hogy egyesítse a katonai és a polgári erőit, a diplomáciai és fejlesztési erőforrásokat a béke építésére és megóvására az európai védelmi unió keretében.

Egyebek mellett hangsúlyozta:

a közös megoldásra van szükség arra vonatkozóan, hogy az EU miként kezelje a migrációt. A halálesetek és az embercsempészek tevékenysége bizonyítják, hogy minden tagország érdekelt az európai migrációs rendszer kiépítésében. Az új migrációs és menekültügyi paktum biztosíthatja a helyzet megfelelő kezelését

- mondta.

Az európaiak egyetértenek abban, hogy vissza kell küldeni azokat, akik nem jogosultak az uniós tartózkodásra, ugyanakkor üdvözölni kell azokat, akik jogszerűen érkeznek Európába, és létfontosságú hozzájárulást nyújtanak a társadalomhoz és gazdasághoz

- mondta. Ursula von der Leyen a beszédében kiemelte: a jogállamiság védelme nemcsak nemes cél, hanem kemény munka és folyamatos küzdelem is annak érdekében, hogy az Európai Unió még eredményesebb legyen.

Jogállamiság

A demokráciába és a közös értékekbe vetett bizalom vezette azokat a "szabadságharcosokat", akik több mint 30 évvel ezelőtt lebontották a vasfüggönyt. Ezeket az értékeket az európai szerződések is rögzítik, minden tagország elkötelezte magát ezek tiszteletben tartása mellett, amikor szabad és szuverén módon csatlakozott az unióhoz - emlékeztetett.

A jogállamiság tagállami helyzetét elemző 2021-es uniós jelentés általában kedvező fejleményeket mutat, de néhány tagország esetében a helyzet komoly aggodalomra ad okot

- húzta alá.

Eltökélt szándékunk, hogy megvédjük ezeket az értékeket. És ez az eltökéltség sosem fog lankadni. Az Európai Unió Bíróságának ítéletei kötelező erejűek. Ügyelünk betartásukra, mégpedig minden tagállamban

 - emelte ki. Azt üzente:

az uniós költségvetés védelme érdekében minden rendelkezésére álló eszközt felhasználva az EU utánajár valamennyi korrupciós esetnek.

"Értékeink védelmével a szabadságot is megvédjük. Azt a szabadságot, hogy lehetünk, akik vagyunk, mondhatjuk, amit akarunk, és szerethetjük, akit akarunk" - zárta beszédét az uniós bizottság elnöke.

Néhány magyar válasz

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő a felszólalásában kijelentette:

a közép-európai térség országaival fennálló vitáit Brüsszel hatalmi szóval akarja rendezni. Ez teljességgel elfogadhatatlan. 

Mindaz, amit "az európai ideológiai fősodor képviselői tesznek, hogy Brüsszel hatalmával visszaélve antidemokratikus és törvénytelen módon kívánják ránk kényszeríteni a genderrel, a migrációval, a nemzeti és alkotmányos szuverenitásunk csorbításával az akaratukat, súlyosan aláássa, sőt szétveri az európai együttműködést, rombolja az unió egységet

- mondta.

Számunkra, szabadságszerető és patrióta közép-európaiak számára az európai együttműködés és az unió egysége túlságosan fontos dolog ahhoz, semmint hogy hagyjuk, hogy módszeresen szétverjék

- tette hozzá a fideszes képviselő.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője a felszólalásában mindenekelőtt gratulált az Európai Bizottságnak a koronavírus-járvány "kiváló kezeléséhez", amellyel szerinte sikerült könnyíteni a tagállamokra háruló terheken.

Közölte, a járvány utáni helyreállítást segítő uniós források felhasználásával kapcsolatban az európaiak átláthatóságot és komoly ellenőrzést várnak. A képviselő arra kérte az Európai Bizottság elnökét, használja a január elsejétől érvényes, az uniós költségvetés védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmust az európai értékek védelmére.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!