cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. november 30., 14:37

Von der Leyen: biztonságos külső határokra van szükség a schengeni övezetben

Biztonságos és ellenőrzött külső határokra van szükség a schengeni térségben - hangsúlyozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a hétfői Schengen Fórumon, amelynek keretében az EU-tagállamok belügyminiszterei az övezeten belüli szorosabb együttműködés lehetőségeiről tanácskoztak.

Ursula von der Leyen
Fotó: TASR/AP

Ursula von der Leyen a fórumot megnyitó beszédében azt mondta: mivel a térségnek nincsenek belső határai, ezért a külső határok fokozott ellenőrzésére van szükség, amely az uniós és az unión kívüli országok állampolgáraira egyaránt vonatkozna. Fontosak - tette hozzá - az olyan jó uniós gyakorlatok, amelyek elősegítik az EU-ba illegálisan érkezők kiszűrését.

Rámutatott továbbá, hogy nemcsak a külső határokon kell fokozottabban ellenőrizni, de a schengeni térségen belül is garantálni kell az állampolgárok biztonságát, amelyhez a tagállami rendőrségek és az Europol, az unió bűnüldöző hatóságának szoros együttműködésére van szükség. Szerinte a schengeni térség közös politikai irányítására van szükség, és ennek előmozdítása érdekében a bizottság jövő év májusában terjeszt elő startágiát.

Kiemelte azonban, hogy közös irányítás során a belső határellenőrzés visszaállítása csakis a legrosszabb esetben merülhet fel. "A belső határok nélküli EU elengedhetetlen gazdaságunk és életmódunk szempontjából" - hangsúlyozta.

Hozzátette: a schengeni övezeteben mintegy 420 millió polgár él, többmillió ember talál munkát Európa-szerte, akik határokon átnyúló kapcsolatokat és európai családokat hoztak létre. Míg 2006 és 2014 között csupán 35, addig 2015 óta mintegy 205 alkalommal kellett a belső határellenőrzést visszaállítani.

A schengeni térséget érő kihívások ma már nem ugyanazok, mint pár évtizede. Előre fel kell készülni, hogy leküzdjük őket, úgy hogy eközben nem mondunk le az övezet nyújtotta előnyökről"

- nyomatékosította.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.