2023. július 28., 13:44

Vlagyimir Putyin: Moszkva tanulmányozza az afrikai békejavaslatot

Moszkva tiszteletben tartja és gondosan tanulmányozza az afrikai vezetők ukrajnai békejavaslatát - közölte tárgyalópartnereivel Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a második Oroszország-Afrika-csúcstalálkozón Szentpéterváron.

Vlagyimir Putyin
Fotó: TASR/AP

Az afrikai vezetők júniusban Putyinnal és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is ismertették békekezdeményezésüket, ám azt egyelőre egyik fél sem fogadta el.

Putyin a csúcstalálkozó második napján arról is beszélt, hogy Oroszország növeli az Afrikába irányuló élelmiszer-szállításokat, beleértve a csütörtökön megigért ingyenes gabonaszállítmányokat.

Putyin azt is közölte az afrikai vezetőkkel, hogy Moszkva 23 milliárd dollárnyi adósságot engedett el, konkrétan azonban nem mondta meg, hogy mely országok adósságaira gondolt és milyen időszakra.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy fejleszteni akarja országa katonai együttműködését is az afrikai kontinenssel. Mint mondta:

Oroszország kész ingyenesen fegyvereket szállítani Afrikának a kontinens biztonságának fokozása érdekében, és szorosabban együttműködne az afrikai bűnüldöző és hírszerző szolgálatokkal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.