2021. december 10., 08:27

Vissza Mexikóba!

Joe Biden amerikai elnök kormánya visszatért a Donald Trump korábbi elnök által folytatott - és Mexikóval egyeztetett - "Maradj Mexikóban" (Remain in Mexico) néven ismert, vitatott bevándorlási politika alkalmazásához, s ennek keretében két migránst visszaküldött az Egyesült Államok déli szomszédjához - jelentették csütörtökön hírügynökségek.

Visszaküldik őket
Illusztráció
Fotó: pexels.com

Az Egyesült Államok és Mexikó a múlt héten állapodott meg a hivatalos nevén Bevándorló Védelmi Program (MPP) újraindításában, amely arra kötelezi a menedékkérőket, hogy Mexikóban maradjanak menedékkérelmük elbírálásának idejére. A mexikói vezetés ugyanakkor bizonyos követelményeket támasztott, így a többi között szorgalmazta, hogy a visszaküldöttet Washington oltassa be a koronavírus ellen, illetve a különösen kiszolgáltatott menedékkérők esetében tegyen kivételt a szabályozás alól.

Az első két migránst a texasi El Pasóval szemben elhelyezkedő mexikói Ciudad Juárez határátkelőjén keresztül küldték vissza - ismertette  a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A bevándorláspárti kormányközi szervezet egyben követelte a vitatott MPP mielőbbi végét, közleményében embertelennek és nemzetközi joggal ellentétesnek nevezve a programot.

A visszaküldött migránsok egyike, a nicaraguai Enrique Manzanares elmondta, hogy szomorú, de hálát adott Istennek, amiért még életben van.

Végtére semmi sincs veszve. Egyeseknek sikerül, másoknak nem"

- nyilatkozott Manzanares a Reuters globális hírügynökségnek.

A demokrata párti Biden komoly ellenállásba ütközött elődje szigorú bevándorlási politikájának megváltoztatása ügyében miközben történelmi rekordon áll a tiltott déli határátlépések száma.

Az amerikai legfelsőbb bíróság augusztus végén arra kötelezte Bident, hogy léptesse ismét életbe elődje, Trump bevándorlási programját. A konzervatív többségű bírói testület arra a megállapításra jutott, hogy a Biden-kormányzat feltehetően megsértette a szövetségi törvényeket, amikor februárban hatályon kívül helyezte a Bevándorló Védelmi Programot.

Az MPP teljes körű beüzemelését követően a kitoloncolásokat hét határátkelőhelyen (San Diegóban, Calexicóban, Nogalesben, El Pasóban, Eagle Passban, Laredóban és Brownsville-ben) fogják végezni az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynökségének (CBP) tájékoztatása szerint.

Misael Hernández, a mexikói COLEF agytröszt migrációs szakértője szerint Mexikó nagy kihívások előtt áll az újabb kitoloncolások miatt, tekintettel arra, hogy az ország északi részén található befogadóközpontok túlzsúfoltak, és már alig képesek kezelni a délről érkező közép-amerikai migránsok áradatát.

Ez kudarc a Mexikó és az Egyesült Államok közötti bevándorlási politikában. Egyben pedig Trump befolyását mutatja az amerikai kongresszusban és bíróságokon, hogy szembe tud menni Biden ígéreteivel"

- hangsúlyozta Hernández.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.