2020. december 9., 13:30

Világszerte nyolcvanmillió migránst tart számon az ENSZ

A migránsok és a lakhelyüket elhagyni kényszerülők száma 2020 közepére világszerte meghaladta a nyolcvanmilliót – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szerdai bejelentéséből. 

Filippo Grandi
Fotó: Salvatore Di Nolfi
Filippo Grandi

Filippo Grandi főbiztos a közleményben sötét fordulatnak nevezi a számok emelkedését, és arra figyelmeztet, hogy a helyzet tovább romlik, ha a háborúknak nem vetnek véget. A közlemény szerint a nemzetközi közösség kudarcot vallott a béke fenntartásában, s az elmúlt évtizedben megduplázódott a lakhelyüket elhagyni kényszerülők száma.

Ez év elejére mintegy 79,5 millió embernek kellett otthonából elmenekülnie üldöztetés, harcok vagy jogsértések miatt, az év közepére pedig a számuk nyolcvanmillióra nőtt.

Az UNHCR hangsúlyozza, hogy a már meglévő konfliktusok mellett idén újabbak is kialakultak, és ezek, valamint a koronavírus-járvány drámai következményekkel jártak a migráció szempontjából. Nőtt a lakhelyüket elhagyni kényszerülők száma Szíriában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Mozambikban, Szomáliában és Jemenben, illetve a Szahara déli részénél található Száhel-övezetben is.

A közleményben rámutatnak arra, hogy néhány, a járvány lassítását célzó intézkedés a menedékkérők esélyeit is csökkentette: áprilisban, a járvány első hullámának idején 168 ország vezetett be részleges vagy teljes határzárat, köztük kilencven a menedékkérőkkel sem tett kivételt. Azóta – az UNHCR együttműködésével – 111 országban sikerült összehangolni a menekültügyi intézkedéseket a járvány lassítására hozott rendelkezésekkel, mindazonáltal az újonnan beadott menedékkérelmek száma mintegy harmadával csökkent a múlt év ugyanezen időszakához képest.

Megosztás
Címkék