2022. január 6., 12:11

Viharosan terjed az omikron Izraelben, változtatnak a tesztelésen

Már 15 ezer fölött volt szerdán az újonnan azonosított koronavírusos fertőzöttek száma Izraelben - közölte honlapján az izraeli egészségügyi minisztérium csütörtökön. A tesztelési kapacitás túlterheltsége miatt a tárca új szabályozást adott ki, amely szerint a kevésbé veszélyeztetett csoportokat antigén gyorstesztekkel szűrik.

Naftali Bennett koronavírus Izrael
Fotó: TASR/AP

Több mint 200 ezer szerdán elvégzett teszttel 16 115 új fertőzöttet azonosítottak.

A pozitívnak bizonyultak aránya tovább emelkedett, 7,89 százalékra.

Már a második egymás utáni napon született újabb rekord Izraelben az eddigieknél sokkal fertőzőbb omikron vírusváltozat nyomán a koronavírusjárvány 2020-as megjelenése óta.

Az R fertőzési együttható is folyamatosan kúszik felfelé, jelenleg 1,99, vagyis

100 fertőzött 199-nek adja át a vírust, s ez a járvány további viharos terjedését jelzi.

Az egészségügyiek már csak nehezen tudnak megbirkózni a tesztelések magas számával, ezért a minisztérium új szabályozása csak a veszélyeztetett csoportok tagjainak és a 60 éven felülieknek biztosítja a PCR-tesztet, a lakosság más részeiben antigén gyorstesztekkel fogják kiszűrni a vírushordozókat.

A kórházakban ápolt Covid-betegek száma is tovább emelkedett, 307-re, közülük 134-en vannak súlyos állapotban, és 41-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

Csütörtökön már 109 „piros”, vagyis jelentősen fertőzött települést, 61 közepesen fertőzött, vagyis „narancssárga” helyet és 44 „sárga” települést tartottak nyilván, ahol kismértékben volt jelen a koronavírus, míg 66 hely számított „zöldnek”, vagyis alig vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

Tavaly december vége óta 6 604 512 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 71,02 százaléka. Eddig 4 295 564-en vették fel a harmadik oltást, ami a lakosság 46,19 százalékát jelenti.

A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 440 771 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 72 034 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8253-an, az utóbbi hét napban heten haltak meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.