cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. április 13., 10:29

Vietnamtól tanulhat a világ? Kínával határosak, ennek ellenére csak néhány száz fertőzöttjük van

Kiérdemelte a koronavírus-járvány kezelésével az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dicséretét Vietnam. A Kínával határos országban néhány száz regisztrált fertőzött van, és hétfőig egyetlen halálesetet sem jelentettek. 

Fotó: SITA/AP

Vietnam a korai határozott fellépésnek, a kiterjedt tesztelésnek, a szigorú karanténnak és a társadalom egységének köszönhetően eddig elkerülte az Európában és az Egyesült Államokban tapasztalt pusztítást.

A hivatalos adatok szerint korábban több mint 75 ezer ember volt házi karanténban vagy elkülönítőben, hétfőn ez a szám már csak több mintegy 72 ezer volt. A délkelet-ázsiai országban eddig 121 ezer tesztet végeztek, amelyből csak 262 bizonyult pozitívnak. A gyanús esetek száma 2264, 114 páciens meggyógyult a betegségből az egészségügyi minisztérium adatai szerint.

Ki Tong Park, a WHO vietnami képviselője szerint létfontosságú volt, hogy az ország korán reagált a válságra.

Vietnam korán és aktívan reagált a járványra. Az első kockázatfelmérést január elején elvégezték, röviddel azután, hogy elkezdték Kínában jelenteni a megbetegedéseket."

Vietnam rövid idő alatt felállította a miniszterelnök-helyettes vezetésével a járvánnyal foglalkozó nemzeti megelőző és ellenőrző bizottságot, amely "azonnal" megvalósította az országos reagálási tervet - tette hozzá a WHO-képviselő.

A viszonylag kisszámú igazolt fertőzött ellenére Vietnam április elsejétől országos karantént vezetett be, sokkal gyorsabban és határozottabban, mint az Nagy-Britanniában vagy Olaszországban történt, ahol ezrével voltak fertőzöttek, mire bevezették az elkülönítési intézkedéseket.

Más országokban a már létező járvány láttán szigorították meg a kormányok a karantént, Vietnam egy elkerülhető országos válság megakadályozása érdekében lépett így fel.

Vietnam az első ország volt 2003-ban, ahol Kínán kívül megjelent egy korábbi koronavírus okozta betegség, a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS), és a WHO akkor is megerősítette, hogy Vietnam volt az első ország, amelynek sikerült megfékeznie a járványt.    

Mongoliából hétfőn egy újabb fertőzést jelentettek, így a SARS-CoV-2 nevű vírussal fertőzöttek száma 17 lett. A páciens egyike annak a 282 mongol állampolgárnak, akiket buszokkal telepítettek haza szombaton Oroszországból - közölte hétfőn a helyi betegségellenőrzési hivatal vezetője, Dulmaa Njamhuu.

Indiában 308-ra emelkedett a Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak száma hétfőre, az igazolt fertőzötteké pedig 9152-re nőtt - közölte az egészségügyi minisztérium. A tárca szerint eddig 857 beteget bocsátottak el a kórházakból, a tényleges betegek száma 7987.

A hétfő az országos karantén 21. napja az 1,3 milliárd lélekszámú ázsiai országban. Az intézkedés várhatóan április 14-ig lesz érvényben, de több szövetségi állam április 30-ig hosszabbította meg az óvintézkedést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.