2024. április 22., 19:01

VI. Fülöp spanyol király: Európa lényege a demokrácia

A növekvő polarizáció idején és a közelmúlt történelmének legnagyobb technológiai átalakulásával összefüggésben időszerű ismét emlékeznünk arra, hogy Európa lényege a demokrácia - hangsúlyozta VI. Fülöp spanyol király az európai uniós tagországok parlamenti elnökeinek kétnapos konferenciáját megnyitó beszédében Palmában hétfőn.

európai unió
Fotó: unsplash.com

"Emlékezzünk arra, hogy az akarattal, tekintéllyel és alázattal rendelkező Európa erkölcsi referencia, valamint erős, autonóm geopolitikai szereplő, amely nyitott a nemzetközi együttműködésre" - fogalmazott az uralkodó.

Mint mondta, az Európai Unió a béke, a demokrácia, a szabadság, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásának értékein alapul, és a közös értékeket valló európai népek egysége éppen akkor mutatja meg erejét, amikor viszontagságokkal néz szembe.

"Európa tudta, hogyan léphet át a háborúk történetéből a regionális integráció legnagyszerűbb példájává az EU létrejöttével. Ma ismét, az ukrajnai háborúra adott európai válasz az egység és a szolidaritás példája" - jelentette ki.

Szavai szerint ugyan nem minden konfliktus európai, de európaiként minden konfliktus "kihívást jelent a lelkiismeretünknek". Aggodalmának adott hangot egyebek mellett a közel-keleti konfliktusok súlyosbodása, valamint az afrikai régióban a társadalmi, politikai és biztonsági helyzet romlása miatt.

A spanyol király az európai nemzeti parlamentek közötti együttműködés legmagasabb fórumának számító, évente egyszer megrendezett eseményt nyitotta meg. Francina Armengol, a spanyol parlament alsóházának (kongresszus) elnöke ezt követő felszólalásában kijelentette: a demokrácia megőrzésének bástyája és a kihívások megoldásának eszköze a párbeszéd. 

"A minket összehozó alkalom megérdemli, hogy átgondoljuk helyzetünket a feszült és kényes nemzetközi helyzetben" - hangsúlyozta, kiemelve mindezek közül az ukrajnai háborút, valamint az izraeli-palesztin konfliktust. 

"Azért találkozunk, hogy tovább írjuk történelmünket, a közös felelősség, az egység és a szolidaritás történetét, hogy megerősítsük elkötelezettségünket a kollektív kihívásokkal szemben, és lerakjuk a közös horizont alapjait" - fogalmazott. 

Pedro Rollán, a spanyol parlament felsőházának (szenátus) elnöke köszöntőbeszédében felidézte: míg a demokrácia Görögországból, addig a parlamentarizmus Spanyolországból ered, ugyanis az első parlamentet itt alapították meg 1188-ban Leónban. 

Kitért arra, hogy az elnöki konferencia az utolsó hivatalos esemény Spanyolország európai uniós elnökségi tisztségében, amelyet 2023 második félévében töltött be.
A 39 tagállami parlamenti kamarai elnök és 11 alelnök részvételével, valamint öt EU-tagjelölt és kilenc meghívott ország képviselőinek jelenlétében megrendezett esemény a tervek szerint kedden közös nyilatkozat elfogadásával zárul.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.