2022. január 20., 14:22

Vera Jourová szerint a szexuális és reproduktív jogok megsértése nők elleni erőszaknak minősül

A szexuális és reproduktív jogok megsértése emberi jogi jogsértésnek, és a nők elleni erőszaknak minősül - jelentette ki Vera Jourová az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa csütörtökön Strasbourgban, az uniós parlament (EP) plenáris ülésén.

Vera Jourová
Věra Jourová
Fotó: AFP

A szexuális és reproduktív jogokról szóló vita keretében a biztos kifejtette:

ezen jogok szűkítése visszaveti a nemek közötti egyenlőségért folytatott harcot.

Kiemelte, hogy nem csak az abortuszhoz való jogról van szó, hanem a diszkriminációtól mentes, a szexuális egészséggel kapcsolatos oktatáshoz történő hozzáférésről is.  

Az EP tavaly nyáron elfogadott állásfoglalására hivatkozva kijelentette:

ezek a jogok az általános egészségügyi jogokhoz kapcsolódnak, és minden tagállam feladata, hogy magas szintű egészségügyi szolgáltatásokat nyújtson.

Aláhúzta azonban, hogy az egészségügy területén az EU csak kiegészítő kompetenciákkal rendelkezik, teljes hatáskörük a tagállamoknak van.

Clément Beaune Franciaország európai ügyekért felelős államtitkára, a Tanács soros francia elnökségének nevében, felhívta a figyelmet: az uniós tagállamoknak támogatniuk kell azokat a civil szervezeteket, amelyek a nők szexuális és reproduktív jogait mozdítják elő. Véleménye szerint

egy uniós tagállam az Emberi Jogok Európai Egyezménye szerint jár el, ha engedélyezi a hozzáférést a terhességmegszakításhoz.  

Emmanuel Macron francia elnök keddi uniós parlamenti kijelentésére reagálva - miszerint az abortuszhoz való jogot be kell emelni az Európai Unió Alapjogi Chartájába - Beaune azt mondta, a vitát erről mielőbb, még a francia elnökség idején meg kell nyitni.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.