2021. augusztus 9., 10:34

Vélhetően tálibok gyilkoltak meg egy rádióigazgatót és elraboltak egy újságírót

Vélhetően tálib fegyveresek meggyilkoltak egy afgán rádióigazgatót Kabulban és elraboltak egy újságírót az ország déli részén található Hilmend tartományban - tudatták helyi kormányzati tisztségviselők hétfőn.

Afganisztán
Fotó: TASR/AP

Fegyveresek célzott támadás során vasárnap Kabulban lelőtték Tufan Omárit, a Paktia Gagradio igazgatóját, aki egyben a független médiát támogató egyik jogvédő csoport munkatársa is volt.

A szóban forgó szervezet vezetője, Mudzsíb Helvatgar elmondta:

Omari liberális volt és azért vették célba, mert függetlenként végezte munkáját.
Kabuli tisztségviselők a tálibokat tették felelőssé a gyilkosságért.

Hivatalos értesülések szerint szélsőséges csoportok a média legalább harminc munkatársát gyilkolták meg, sebesítették meg vagy ejtették túszul az idén Afganisztánban.

Az ország déli részén található Hilmend tartományban tálib fegyveresek túszul ejtettek egy helyi újságírót, Nematulláh Hematot. A férfit Laskargáhban található otthonából rabolták el vasárnap. A Hematot alkalmazó magán tévécsatorna vezetője elmondta:

fogalmuk sincs, hová vihették a férfit. 

A tálibok egyik szóvivője hangsúlyozta: nem tud sem a gyilkosságról, sem a túszul ejtett újságíróról.

Afgán hírszervezetek arra kérték Joe Biden amerikai elnököt és a washingtoni képviselőházat, biztosítsanak rendkívüli vízumot az afgán média munkatársainak és támogassák őket.

A tálibok a hétvégén elfoglaltak három várost Afganisztán északi részén és teljes gőzzel folytatják offenzívájukat az afgán kormány ellen. A radikálisok kerületek és határátkelők tucatjait vonták uralmuk alá az elmúlt hónapokban. Májusban átfogó offenzívát indítottak az ellenállást alig tanúsító kormányerők ellen, kihasználva azt, hogy az amerikaiak vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.