2022. szeptember 29., 13:52

Vélhetően helyrehozhatatlan károkat szenvedtek az Északi Áramlat vezetékei, talán örökre használaton kívül maradnak

Az egész világ azt találgatja, mi történhetett hétfőn az Északi Áramlat gázvezetékeivel. Bár a felelősöket talán sosem találják meg, annyi bizonyos óriási károkat okozhat a földgázvezetékek felrobbantása. Nem csak környezetvédelmi szempontból, gazdaságilag is katasztrofális következményekkel járhat, pláne, ha soha többé nem lehet majd üzembe helyezni őket.

északi áramlat
Gázvezetékcsövek várakoznak valahol a Balti-tenger partján egy lerakatban.
Fotó: TASR/AP

Elsőként svéd szeizmológusok érzékelték, hogy  hétfőn hajnali két órakor, majd aznap este, hét óra körül két furcsa robbanás rázta meg a Balti-tengert, nem messze Svédország partjaitól. Csak később derült ki, a mérhető szeizmológiai hatással járó robbanások az Északi Áramlat 1-es, illetve a soha használatba nem helyezett 2-es vezetéket érte. Azóta kiderült, mindkét vezetékből folyamatosan szivárog a földgáz – legalább négy repedésből. A svéd szakemberek időközben megerősítették, méréseik és megfigyeléseik alapján egyértelműen robbanás, robbantás történt. Sem rengés, sem földcsuszamlás nem okozhatta a vezeték sérülését.

Abban úgy a vezetékeket üzemeltető oroszok, mint az EU-s tagállamok (kiegészülve az USA-val) egyetért, szabotázs történt. Hogy ki állhat a példátlan terrorcselekmény mögött, azt e cikkben nincs módunk bővebben kifejteni, inkább gondolkodásra ösztönöznénk az olvasót. Azt javasoljuk, tegyék fel bátran a kérdést, kinek állhatot érdekében a vezetékek megsemmisítése!

Bár egyik vezeték sem működött, ez nem jelenti azt, hogy ne lett volna bennük földgáz. Biztonsági okokból ezek a csővezetékek soha nem lehetnek üresek, a csövekből kiszökő földgáz tehát most a Balti-tengerbe szivárog. Az illetékesek szerint legalább egy hét, mire az összes gáz elszivárog a csövekből, s csak utána derül ki, menthetőek-e még egyáltalán a vezetékek.

Nos, félő, hogy nem. A kiszökő gáz helyére áramló sós tengervíz ugyanis olyan súlyosan korrodálhatja a csöveket, hogy a vezeték menthetetlenné válik.

A károk felmérése jelenleg is zajlik. A régióban 60-70 méter mélyen fekvő csővezetékről csak a gáz elillanása után derülhet ki, mekkora károkat szenvedett el pontosan. Addig marad a reménykedés...

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.