2023. november 28., 12:22

Végre elérték a hetekkel ezelőtt beomlott alagútban rekedt embereket

Indiában a beomlott himalájai alagútnál a mentőknek fúrással sikerült elérniük keddre azt a 41 munkást, akik 17 napja rekedtek a romok alatt - közölték helyi tisztségviselők.

India alagút baleset
Archív felvétel
Fotó: TASR/AP

Az Uttarakhand államban lévő 4,5 kilométeres alagútnál november 12-én történt az omlás.

A nyilatkozók szerint néhány órát vesz még igénybe az újabb művelet,

amelyben egyesével, kerekes hordágyakon kihúzzák az embereket egy 90 cm átmérőjű csövön keresztül.

A csövet át kell tolni a furaton, a törmelékeket el kell takarítani belőle, majd a mentők átmászhatnak rajta, és elkezdhetik kihozni a munkásokat - derült ki a tájékoztatásból.

Kedden az alagút előtt többtucatnyi mentő kötéllel és létrával állt sorba, közben pedig mentőautók érkeztek, hogy majd elszállítsák a 41 férfit a mintegy harminc kilométerre lévő kórházba.

Az alagút a 1,5 milliárd dolláros Csar Dham autópálya része, amely Narendra Modi miniszterelnök egyik legambiciózusabb projektje, amellyel célja összekötni a négy nagy hindu zarándokhelyet egy 890 kilométer hosszú úthálózattal.

Az épülő autópálya-alagút feltehetően fölcsuszamlás miatt omlott be, maga alá temetve az építőmunkásokat Uttarkasi település közelében. A hatóságok eddig egy kisebb átmérőjű csövön juttattak el élelmiszert, C-vitamint és gyógyszereket, köztük depresszió elleni tablettákat a bent rekedtekhez, és rádió adó-vevőn tartották velük a kapcsolatot.

A hatóságok nem közölték, hogy pontosan mi okozta az omlást, de a régióban gyakoriak a földcsuszamlások, a földrengések és az árvizek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.