2021. május 16., 10:58

Vége a sikertörténetnek? Beindult a koronavírus Tajvanon

Világszerte pozitív példaként emlegették az elmúlt hónapokban Tajvan járványkezelési stratégiáját, ugyanis miközben szinte a világ összes országa kétségbeesett küzdelmet folytatott a koronavírus-járvány újabb és újabb hullámaival, addig a távol-keleti szigetországban hónapok teltek el anélkül, hogy akár egyetlen fertőzöttet is regisztráltak volna.

Jön a vírus
Fotó: pexels.com
Tajvani utcakép

Úgy tűnik azonban, hogy a sikertörténetnek most vége: szombaton, a pandémia kezdete óta, a legmagasabb szintre emelték a korlátozásokat a fővárosban, Tajpejben, miután egy nap alatt 180 olyan fertőzöttet regisztráltak a hatóságok, akik lokálisan fertőződtek meg a vírussal.

Külföldről behurcolt esetek eddig is előfordultak a közel 24 milliós országban, de a rendkívül alapos és szigorú teszteléseknek és a kontaktkutatásnak köszönhetően a járvány lokális terjedését – mindeddig – sikerült teljes mértékben megakadályozni. A szombaton regisztrált magas esetszám ugyanakkor több mint a fele annak az összesen 344 esetnek, amelyet a járvány kitörése óta lokális fertőzöttként rögzítettek, ráadásul a 180-ból 132 esetben az alapos kontaktkutatás ellenére sem ismert a fertőzés forrása – írta a The New York Times.

A tajvani miniszterelnök, Szú Ceng-Csang (Su Tseng-chang) más tisztviselőkkel összhangban szombaton biztosította a lakosságot arról, hogy a szigetországban rengeteg maszk és egyéb egészségügyi kellék áll rendelkezésre a járvány elleni küzdelemhez,

felszólította ugyanakkor a lakosságot, hogy engedelmeskedjenek a hatóságoknak, és „védjék magukat, családjukat, az egész társadalmat és a hazájukat”.

A kormány az ország eddigi körülményeihez képest riasztó adatok láttán azonnal az eddigi kettesről hármasra emelte a korlátozások szintjét a négyes - teljes lezárást jelentő - skálán: ez tehát ugyan még mindig nem jelent kijárási tilalmat, de a beltéri összejövetelek ettől fogva öt főre, míg a kültéri programok tíz főre vannak korlátozva, a maszkhasználat nyilvános helyen kötelező, és számos iparág dolgozói is a munka felfüggesztésére kényszerültek. A szigetországban kizárólag az alapvető szükségleteket kielégítő szupermarketek maradnak nyitva a kórházak és a rendőrségek mellett. Az esküvőket és a temetéseket nem törölték, de a kormány megköveteli a résztvevők regisztrációját. Ezek a korlátozások május 28-ig a bejelentés szerint mindenképp érvényben maradnak.

A bejelentéstől számított néhány órán belül, helyszíni beszámolók szerint, a lakosok megrohamozták a szupermarketeket, annak ellenére is, hogy azok továbbra is a megszokott nyitvatartás szerint működnek.

Az egészségügyi minisztérium szombati tájékoztatása szerint négyes szintre csak abban az esetben emelik a járvány elleni intézkedéseket, amennyiben hét egymást követő napon száznál több fertőzöttet regisztrálnak. A helyiek mindenesetre rendkívül komolyan veszik a helyzetet, a Twitteren közzétett videók tanúsága szerint az esti órákra gyakorlatilag kiürült a város.

Tajvani járvány
Fotó:  Twitter
Tajvanon a bejelentés nyomán megrohanták az üzleteket   fotó: Twitter
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.