2022. augusztus 26., 18:44

Várhatók voltak ezek a fejlemények

Bepereli a Pfizer és a BioNTech cégeket a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat, mert állítása szerint Covid-19 elleni vakcinájuk hírvivő RNS-ével megsértették a jóval a világjárvány kitörése előtt kifejlesztett szabadalmukat - közölte pénteken az amerikai vállalat.

Vajon mi volt előbb?
Fotó: unsplash.com/ma7
Illusztráció

"A Moderna meg van győződve arról, hogy a Pfizer és a BioNTech Comirnaty nevű Covid-19 elleni vakcinája megsérti a Moderna által 2010 és 2016 között benyújtott, saját hírvivő RNS-re vonatkozó szabadalmakat"

- áll a cég közleményében.

A Moderna és a Pfizer/BioNTech volt az első az új típusú koronavírus elleni védőoltás előállításában, röviddel a világjárvány kezdete után, a hírvivő RNS (mRNS)technológiának köszönhetően, amely arra készteti az emberi sejteket, hogy állítsák elő a vírusban meglévő fehérjéket, így készítve fel az immunrendszert azok felismerésére és semlegesítésére.

Ezt megelőzően a védőoltások a vírusok gyengített, vagy elölt változatát alkalmazták arra, hogy felkészítsék a szervezetet a védekezésre, és a gyógyszerek kifejlesztése, valamint a biztonságosságuk igazolását szolgáló klinikai vizsgálatok több évig is eltarthattak.

A Moderna és a Pfizer/BioNTech által előállított vakcinában alkalmazott hírvivő RNS-t az elmúlt négy évtized csúcspontjaként tartották számon, amelynek a segítségével számos akadályt le lehetett küzdeni.
Ez a forradalmi technológia létfontosságú a Moderna saját mRNS-t alkalmazó vakcinája, a Spikevax esetében. A Pfizer és a BioNTech a Moderna engedélye nélkül lemásolta ezt a technológiát a Comirnaty gyártásához"

- áll még a Moderna közleményében.

A keresetet, amelyben meg nem nevezett összeget követelnek kártérítés fejében, az Egyesült Államokban, a massachusetts-i járási bíróságon, és Németországban, a düsseldorfi regionális bíróságon nyújtják be.

A Pfizert és a BioNTechet több más cég is perli a szabadalmaik megsértése miatt, egyebek mellett a német CureVac, amely júliusban nyújtott be keresetet a BioNTech ellen.

Hírháttér
Karikó Katalin, az USA-ban tevékenykedő magyar kutató már a 2000-es években szabadalmaztatta az mRNS-t tartalmazó készítmény lehetséges vírusellenes hatásával kapcsolatos eredményeit. Később a Pfizer cég munkatársaként többedmagával sikeres kutatásokat végzett egy új vakcina előállítása céljából. A témában rengeteg szabadalom született, ezért egy hosszadalmas eljárás várható annak tisztázása céljából, hogy ki kinek az eredményeit tulajdonította el és használta fel a saját készítményéhez.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.