cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. május 6., 07:59

Választási szupercsütörtök Skóciában, Walesben és Angliában

Skóciában és Walesben parlamenti, Angliában tanácsi és polgármester-választásokat tartanak csütörtökön. Londonban újjáválasztják a városháza képviselő-testületét és szintén tartanak polgármester-választást.

Skócia kilépne
Illusztráció
Fotó: Twitter

A választási szupercsütörtöknek nevezett választássorozat jelentős részét tavaly ilyenkor kellett volna megrendezni, de a brit kormány tavaly márciusban a koronavírus-járvány elhatalmasodása miatt egy évvel elhalasztotta a választásokat.

A legnagyobb érdeklődés a londoni polgármester-választást és a skóciai parlamenti választást kíséri.

Londonban az ellenzéki Munkáspártot képviselő jelenlegi polgármester, Sadiq Khan második mandátumáért verseng. Legfőbb vetélytársa a kormányzó Konzervatív Párt jelöltje, Shaun Bailey.

A legnagyobb brit közvélemény-kutatási cég, a YouGov London esti napilapja, az Evening Standard megbízásából elvégzett, szerda este ismertetett felmérésében 12 százalékpontos támogatottsági előnyt mutatott ki Sadiq Khannak.

A YouGov által megkérdezett londoni választók 43 százaléka Khanra, 31 százaléka Bailey-re kíván voksolni.

A skóciai parlamenti szavazás legnagyobb tétje az, hogy a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) milyen eredményt ér el, hiszen ha az SNP jelentős parlamenti többséggel alakíthatna ismét kormányt, az nagy valószínűséggel komoly lendületet adna az újabb függetlenségi népszavazás előkészítésének.

A függetlenné válásról 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de a résztvevők 55 százaléka akkor még arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától.

Boris Johnson brit miniszterelnök az utóbbi időben többször is kijelentette, hogy nem hajlandó hozzájárulni egy újabb skóciai népszavazáshoz, mivel véleménye szerint a 2014-es referendum egy nemzedéknyi időre eldöntötte a kérdést.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője azonban folyamatosan hangsúlyozza, hogy a brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazás után teljesen új helyzet állt elő. Azon a referendumon ugyanis országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a további brit EU-tagsága voksolt.

Nicola Sturgeon sokszor hangoztatott érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London "kirángassa" az Európai Unióból.

A skót miniszterelnök azt is több nyilatkozatában kijelentette, hogy meggyőződése szerint Skócia független országként viszonylag rövid idő alatt visszakerülhetne az EU-ba.

Az SNP álláspontja szerint a párt újabb választási győzelme esetén - amelyet a közvélemény-kutatások egyértelműen valószínűsítenek - a brit kormánynak nem lenne morális és demokratikus jogalapja arra, hogy megtagadja az újbóli függetlenségi népszavazás engedélyezését.

Nicola Sturgeon ugyanakkor a kampányzáró televíziós vitaműsorban kijelentette: engedély nélküli "vadreferendum" megtartására nem hajlandó, mivel ennek az eredményét nem lehetne elfogadtatni hivatalos végeredményként.

Walesben is újjáválasztják a skóciainál jóval szűkebb döntési jogkörökkel felruházott helyi parlamentet, Angliában pedig 143 tanács csaknem ötezer képviselői helyéért versengenek a jelöltek.

A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások miatt a szavazatszámlálás a szokásosnál valószínűleg jóval hosszabb ideig tart, és vasárnap előtt nemigen várható teljes eredménykörkép.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.