cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. augusztus 4., 13:35

Vádat emeltek két amerikai tengerész ellen, mert Kínával osztottak meg bizalmas katonai adatokat

Vádat emeltek helyi idő szerint csütörtökön az amerikai haditengerészet két tisztje ellen, mert bizalmas információkat adtak át Kínának.

kamera kémkedés
Képünk illusztráció.
Fotó: unsplash.com

Két külön eljárásról van szó, és egyelőre nem tudni, hogy összefüggnek-e egymással. A két vádlott egyelőre tagadja bűnösségét. Augusztus 8-i meghallgatásukig Los Angelesben és San Diegóban maradnak előzetes letartóztatásban. Az amerikai kormányzat hosszú ideje aggodalmát fejezi ki a kínai kormány kémtevékenysége miatt, Washington szerint ugyanis Kína minden eszközt felhasznál, hogy betekintést nyerjen titkos amerikai katonai aktákba. Az utóbbi években az amerikai hatóságok kémtevékenységgel összefüggő bűncselekmények miatt számos esetben indítottak eljárást.

Az egyik tengerészt, a kínai születésű Jinchao Weit szerdán vették őrizetbe a San Diegó-i katonai bázison. Wei az Essex hadihajón szolgált, - az ügyészség közlése szerint - 2022 februárjában került kapcsolatba a kínai titkosszolgálatokkal, épp amikor benyújtotta honosítási kérelmét az Egyesült Államokban.

A 22 éves tisztet az Essexen állomásozó repülőgépekről és fegyverrendszerekről, valamint kisebb repülőgép-hordozókról készített fényképek és videofelvételek jogtalan közlése miatt vették őrizetbe. Emellett részletesen beszámolt kapcsolattartójának a közeljövőben tartandó haditengerészeti gyakorlatokról, és mintegy 50 katonai kézikönyvet adott át neki. Az igazságügyi minisztérium külföldi kormánynak nyújtott jogtalan adatgyűjtéssel és adatközléssel vádolja Weit, aki életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat.

Wei egyszerűen hátat fordított új otthonának"

- fogalmazott Randy Grossman ügyész. Grossman elmondta, Wei többször is találkozott a kínai titkosszolgálat embereivel, és kapcsolattartója külön gratulált neki, amikor megkapta az amerikai állampolgárságot. Wei mintegy 10-15 ezer dollárt (3,5-5,4 millió forint) kapott a bizalmas információkért cserébe.

Hasonló bűncselekmények miatt emeltek vádat a 26 éves Wenheng Zhaoval szemben, aki 2021 augusztusától idén májusig állhatott szoros kapcsolatban a kínai hírszerzéssel, és mintegy 15 ezer dollárra (5,4 millió forint) tehetett szert az Indiai-csendes-óceáni hadgyakorlatok műveleti terveinek, helyszíneinek és időpontjainak átadásával. Zhao emellett a Japán Okinava szigetén működő amerikai katonai bázis radarrendszerének tervrajzát is lefényképezte.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.