2021. november 25., 08:33

Útilaput kötöttek az új-zélandi ellenzéki párt elnökének talpára

Leváltotta pártja az új-zélandi ellenzék vezetőjét, Judith Collinst csütörtökön, a belső viták vélhetően tovább erősítik a kormánypártot.

Mehet a lecsóba?
Fotó: TASR
Judith Collins

Az elnöki tisztséget 16 hónapig betöltő Collins Twitter-üzenetében kiemelte, hogy "a legnehezebb időkben" látta el feladatait.

A párton belül amiatt robbant ki vita, hogy Collins megfosztotta tisztségétől a párt korábbi elnökét, a sokak által riválisának tartott Simon Bridgest arra hivatkozva, hogy a férfi öt éve helytelenül viselkedett egy párttársukkal. Bridges támogatói azonban azzal érveltek, hogy Bridges azóta bocsánatot kért a kolléganőtől.

Collins tisztségét átmenetileg helyettese, Shane Reti veszi át, kedden pedig - négy év alatt immár ötödik alkalommal - új elnököt választanak.

Collins tavaly júliusban került a párt élére, alig egy hónappal a parlamenti választás előtt, amelyen a Jacinda Ardern miniszterelnök vezette balközép Munkáspárt meggyőző fölénnyel nyert.
Jóllehet Ardern népszerűsége azóta némiképp megkopott, jórészt a járványügyi korlátozások miatt, Collins a közvéleménykutatásokon mindig a kormányfő alatt maradt.

A személycsere és a belső viták vélhetően tovább gyengítik a Nemzeti Pártot, erősítve ezzel Ardern pozícióját. Maga a miniszterelnök a bejelentést az ellenzék belső ügyének nevezte.

Egy globális járvány kellős közepén vagyunk, most azzal kell foglalkoznom"

- idézte Ardern szavait a New Zealand Herald című újság.

Az országban legközelebb 2023-ban tartanak parlamenti választást.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.