2021. május 19., 16:30

USA: Jóváhagyták az ázsiai-amerikaiakkal szembeni gyűlöletbűncselekmények elleni fellépésről szóló törvényjavaslatot

Jóváhagyta az Egyesült Államok képviselőháza is - helyi idő szerint kedden este - az ázsiai-amerikaiak és csendes-óceániak rovására elkövetett, a koronavírus-járvány kezdete óta megszaporodott gyűlöletbűncselekmények elleni szigorúbb fellépésről szóló törvényjavaslatot.

usa
Fotó: TASR/AP

A javaslat - amelyet a testület 364 igen, 62 nem szavazat ellenében fogadott el - egyebek közt pénzügyi támogatást nyújt a helyi rendfenntartó szerveknek a nyomozás hatékonyabbá tételéhez.

A törvénytervezetet a kongresszus felsőháza, a szenátus már áprilisban, 94 igen és 1 nemleges szavazat ellenében fogadta el,

Joe Biden amerikai elnök pedig már bejelentette, hogy alá fogja írni.

A törvényjavaslat jóváhagyása érdekében összefogott több republikánus és demokrata párti képviselő is.

Az ázsiai amerikaiak segítségért kiáltanak, a kongresszus, a szenátus és Biden elnök úr pedig meghallotta a kiáltásunkat

- szögezte le Grace Meng demokrata párti kongresszusi képviselő.

Az összefogást méltatta Young Kim, koreai származású republikánus képviselő is,

ám figyelmeztetett: az emberek szívéből nem lehet egyetlen törvényjavaslattal eltüntetni a gyűlöletet.

Chuck Schumer, a szenátusi demokrata párti többségének vezetője hangsúlyozta:

a javaslat előterjesztése a szolidaritás üzenetét viszi azoknak, akiket negatív megkülönböztetés ért a koronavírus-járvány idején.
 

Az ázsiai-amerikaiakkal szembeni diszkrimináció sajnos nem új jelenség országunk történetében, de a pandémia felszínre hozta a régi előítéleteket

- jelentette ki Schumer, méltatva a szenátus döntését.

Jim Jordan, Ohio állam republikánus képviselője arra mutatott rá, hogy

az ázsiai-amerikai közösséget ért támadások szerinte szoros összefüggésben állnak egyes demokrata párti politikusok által elrendelt, a rendőrséget érintő forráselvonásokkal.

Kiemelte, hogy e bűncselekményeket többnyire demokrata vezetésű városokból jelentik, leszögezve, hogy "más lenne a helyzet", ha nem vontak volna el támogatásokat a helyi rendfenntartó szervektől.

A járvány sok ázsiai-amerikai szerint erősítette a velük kapcsolatos előítéleteket, amelyeket többük az 1882-ben hozott, a kínaiakat kizáró törvényhez hasonlított. A törvény annak idején megtiltotta kínai munkások beengedését és letelepedését az Egyesült Államokban.  

Az ázsiai amerikai közösség helyzetét az AP amerikai hírügynökség elemzése szerint nehezíthette az is, hogy Donald Trump előző amerikai elnök az először a közép-kínai Vuhanban azonosított koronavírust "kínai vírusnak" és "kung flunak" (kínai influenzának) nevezte. A koronavírusos megbetegedések számának emelkedésével nőtt az ázsiai-amerikaiak rovására elkövetett bűncselekmények száma is, 2020-ban több ezer ilyet jelentettek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.