2020. január 30., 08:28

USA-elnökválasztás Az amerikai elnökválasztási folyamat menetrendje 2020-ban

Az Egyesült Államokban - mint négyévente mindig - ez év novemberében elnököt választanak, valamint újraválasztják a szövetségi törvényhozás képviselőinek és szenátorainak egy részét, továbbá sok tagállamban döntenek a kormányzó személyéről is.

Elnökvál-USA
Illusztráció
Fotó: Archívum

Az amerikai bel-és külpolitika alakításának szempontjából elemzők a legfontosabbnak tartják a tagállamokban rendezett előválasztásokat (primary) és jelölőgyűléseket (caucus). Ezeken döntenek ugyanis azokról a küldöttekről, akik a két párt nyári elnökjelölt-állító konvencióin megválasztják pártjuk elnökjelöltjét. Harminchat tagállamban előválasztással, tizennégyben pedig jelölőgyűlésen döntenek a küldöttekről.

Februártól hetente, sőt egy héten akár több helyütt is tartanak előválasztásokat és jelölőgyűléseket. Kitüntetett figyelem övezi az úgynevezett szuperkeddet: hagyományosan ezen a napon tartják egyszerre a legtöbb tagállamban az előválasztást vagy a jelölőgyűlést. 2020-ban a szuperkedd március 3-án lesz, ekkor 15 államban voksolnak a delegátusokra, és jelölőgyűlést tartanak az Egyesült Államok csendes-óceáni külbirtokán, Amerikai Szamoán is.

Elemzők szerint a szuperkedd eredményei már jelzik az elnökjelöltségre pályázó egyes politikusok esélyeit.

A folyamat legfontosabb állomásai: 2020. február 3. - A középnyugati Iowa államban jelölőgyűléseken (caucusokon) nyílt szavazással döntenek a regisztrált választók. 2020. február 11. - Az észak-keleti New Hampshire állam tartja az első előválasztást.

 2020. február 22. - A nyugati parti Nevadában küldöttválasztó gyűlést tartanak a demokraták. 2020. február 29. - Dél-Karolinában előválasztást tartanak a demokraták.

2020. március 3. - Az úgynevezett szuperkedd: előválasztás lesz Alabamában, a középnyugati Arkansas-ban és Coloradóban, a nyugati parti Kaliforniában, az északkeleti Maine-ben, Massachusettsben, Minnesotában, a déli Észak-Karolinában, Oklahomában, Tennesseeben, Texasban, a legnagyobb mormon közösségeknek otthont adó Utah államban, Vermontban, a legészakibb déli államnak nevezett Virginiában. Ezen kívül Amerikai Szamoán jelölőgyűlést tartanak a demokraták, Alaszkában pedig konvenciót rendeznek a republikánusok.

2020. március 7. - Kentuckyban republikánus jelölőgyűlés (caucus) lesz. 2020. március 8. - Puerto Ricóban, az Egyesült Államok társult államában a republikánusok tartanak előválasztást (primary). 2020. március 10. - Idahóban, Michiganben, Mississippiben, Missouriban és az északnyugati Washington államban mindkét párt előválasztásokat tart, Hawaiin a republikánusok, Észak-Dakotában pedig a demokraták jelölőgyűléseket rendeznek. 2020. március 12. - A karib-tengeri Virgin-szigeteken, amely az Egyesült Államok külbirtoka, a republikánusok tartanak jelölőgyűléseket. 2020. március 14. - Guamon, amely szintén külbirtok Óceániában, a republikánusok tartanak jelölőgyűlést, a társult állam Északi-Mariana-szigeteken a demokraták rendeznek konvenciót, és Wyomingban a republikánusok szintén konvención szavaznak.

2020. március 17. - Előválasztások Illinois államban, Ohióban, Floridában. Ezen a napon Arizonában csak a demokraták tartanak előválasztást, az Északi-Mariana-szigeteken pedig a republikánusok rendeznek konvenciót. 2020. március 24. - Amerikai Szamoán a republikánusok választanak jelölőgyűléseken, a déli Georgia államban pedig előválasztást tart mindkét párt. 2020. március 27. - Észak-Dakotában republikánus konvenció lesz. 2020. március 29. - Puerto Ricóban a demokraták rendeznek előválasztást.

2020. április 4. - Louisianában előválasztások lesznek, Alaszkában és Hawaiin a demokraták előválasztást, Wyomingban pedig jelölőgyűlést tartanak. 2020. április 7. - Wisconsinban előválasztásokat rendeznek. 2020. április 28. - Rhode Island államban, Connecticutben, New York államban, Delaware-ban, Marylandben és Pennsylvaniában előválasztásokon voksolnak.

2020. május 2. - Guamon a demokraták jelölőgyűlésen, Kansas államban pedig szintén ők előválasztásokon szavaznak. 2020. május 5. - Indianában előválasztások. 2020. május 12. - Nebraskában és Nyugat-Virginiában előválasztásokat rendeznek. 2020. május 19. - Oregonban előválasztások lesznek, Kentuckyban pedig csak a demokraták tartanak előválasztásokat.

2020. június 2. - Washington DC, az Egyesült Államok szövetségi fővárosa előválasztást tart, valamint Montanában, New Jersey-ben, Új-Mexikóban és Dél-Dakotában szintén előválasztások lesznek. 2020. június 6. - A Virgin-szigeteken a demokraták jelölőgyűlést tartanak a párt regisztrált tagjainak.

A Demokrata Párt elnökjelölő konvencióját július 13-16-ig a wisconsini Milwaukee városában tarják, a republikánusok pedig augusztus 24. és augusztus 27. között az észak-karolinai Charlotte-ban rendezett konvención döntenek az elnökjelöltjükről.

Az idén 11 tagállamban és egy külbirtokon (Amerikai Szamoán), illetve egy társult államban (Puerto Ricón) választanak kormányzót. Kormányzóválasztás lesz Delaware államban, Észak-Dakotában, Észak-Karolinában, Indianában, Missouriban, Montanában, New Hampshire-ben, Nyugat-Virginiában, Utah államban, Vermontban és Washington államban.

Két tagállamban biztosan új kormányzó lesz: Montanában a demokrata párti Steve Bullock kétszer töltötte be ezt a megbízatást, ezért nem jelöltetheti magát újra, Utah államban pedig Gary Herbert republikánus kormányzó visszavonul a politikától.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.