2024. május 6., 16:44

Ursula von der Leyen: Biztonsági és gazdasági kérdések is szóba kerültek a kínai-francia-európai uniós háromoldalú csúcstalálkozón

Gazdasági kérdések mellett az ukrajnai háború és a globális biztonság is szóba került hétfőn a kínai-francia-európai uniós háromoldalú csúcstalálkozón Párizsban - derült ki az egyeztetést követően Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke által kiadott közleményből, melyben nyíltnak és őszintének nevezte a megbeszéléseket.

Ursula von der Leyen
Fotó: TASR/AP

Egy olyan Kína, mely betartja a szabályokat, mindannyiunk számára hasznos, ám szükség esetén Európa nem riad vissza attól sem, hogy kemény döntéseket hozzon gazdasága és biztonsága védelmében" - szögezte le a bizottsági elnök.

Mint mondta,

az Európai Unió nem tudja befogadni a piacait elöntő kínai ipari termékek dömpingjét, s az egyeztetésen arra szólította fel Hszi Csin-ping kínai elnököt, tegyen lépéseket a túltermelés ügyében, példaként pedig az elektromos autókra és az acélra vonatkozó támogatásokat emelte ki.

Von der Leyen arról is beszélt, hogy Peking nem biztosítja az EU-s vállalatok igazságos részvételét a kínai piacon, és aláhúzta: bízik az előremutató egyeztetésekben.
Hozzátette:

Brüsszel együttműködik az ügyben szintén érintett G7-országokkal.

A piacunk nyitva van és nyitva is marad a tisztességes verseny és a befektetők előtt. De az nem válik Európa előnyére, ha ez a gazdaságunknak árt és kiszolgáltatottá tesz

- fogalmazott, hozzátéve: az EU nem fogadhatja el a piactorzító gyakorlatokat, melyek iparának leépítéséhez vezetnek saját területén.

Az EU és Kína kapcsolatai komplexek. Józanul, konstruktívan és felelősségteljesen közelítünk hozzájuk

- fogalmazott.

A bizottsági elnök emellett aláhúzta: az EU számít Kínára ama tekintetben is, hogy nyomást gyakorol Moszkvára az Ukrajna elleni háború befejezése érdekében, valamint bízik abban, hogy a kínai diplomácia segít enyhíteni Moszkva "Ukrajnát érintő nukleáris fenyegetőzéseit", kiemelve, hogy Hszi Csin-ping a múltban már tett ilyen jellegű diplomáciai lépéseket.

Felszólította továbbá Pekinget, korlátozza a Moszkvának küldött, civil és katonai célokra egyaránt felhasználható eszközeit.
A német politikus rámutatott arra is, hogy Pekingnek komoly szerepe lehet abban, hogy fékezze Irán ballisztikusrakéta- és dróngyártását.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.