2023. augusztus 7., 08:36

Uniós megfigyelők: kevesebb az orosz katona Georgia vitatott részein

Az elmúlt időszakban kevesebb orosz katona látható Georgia vitatott hovatartozású területein, és az orosz haderő jelentős mennyiségű katonai eszközt is kivont a térségből - mondta el a dpa német hírügynökségnek a térségben működő európai uniós megfigyelő misszió vezetője.  

Dél-oszétiai katonák
Dél-oszétiai illetőségű katonák, valahol az ukrán fronton
Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium

Dimitriosz Karabalisz görög diplomata arról is beszámolt, nem lát esélyt arra, hogy a jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Dél-Oszétia és Abházia körüli konfliktus a közeli jövőben rendeződjön, ugyanakkor jelenleg annak a veszélye sem áll fenn, hogy ismét nyílt harcok törnek ki.

Sem emberük, sem technológiájuk nincs, hogy bármit is csináljanak"

- mondta mind az orosz, mind a georgiai félről Karabalisz. Az uniós diplomata szerint Georgia nem rendelkezik olyan erőforrásokkal, mint például Azerbajdzsán, amely kőolajbevételeit fegyverkezésre fordította, és sikeres offenzívát tudott indítani Hegyi-Karabahért.

A két terület határán működő uniós megfigyelő misszió közvetlenül farkasszemet néz az orosz katonákkal, és Karabalisz szerint az is biztonsági kockázatot jelent, hogy a tapasztaltabb csapatokat Oroszország kivonta Georgiából és Ukrajnába küldte, Dél-Oszétiába és Abháziába pedig tapasztalatlan katonák és határőrök kerültek, akik sokszor a helyzettel sincsenek tisztában.

Fogalmuk sincs, kik vagyunk, nincsenek felkészülve. Ez biztonsági kockázat. Ezért orosz nyelvű szórólapokon igyekszünk elmagyarázni, hogy mit csinálunk"

- mutatott rá Karabalisz.

Tizenöt évvel ezelőtt egyre fokozódó villongások és szeparatista belövések után Georgia támadást indított a szakadár Dél-Oszétia visszafoglalására, de az offenzívát Oroszország napokon belül visszaverte, és az orosz erők ellentámadásba mentek át, a terület egésze felett megszerezték az ellenőrzést. Dél-Oszétia hivatalosan és a nemzetközi közösség nagy része szerint Georgia része, de a terület korábban kikiáltotta függetlenségét, amelyet Oroszország elismert.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.