Uniós biztosok: a náci és a szovjet rezsim milliók életét követelte

2020. augusztus 21., 15:38
ma7 | MTI

A náci és a szovjet rezsim milliók életét követelte - írta Věra Jourová európai értékekért és Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos, a totalitárius és tekintélyelvű rendszerek áldozatainak augusztus 23-i emléknapja alkalmából pénteken közzétett állásfoglalásában.

EU-biztosok
EU-biztosok: Didier Reynders és Věra Jourová

A biztosok azt írták nyilatkozatukban, hogy az augusztus 23-án, 81 évvel ezelőtt megköttetett Molotov-Ribbentrop paktum sötétségbe borította Európát, felosztotta Közép- és Kelet-Európát a náci és szovjet nagyhatalom között. Ez több millió európai alapvető jogainak megsértéséhez és halálához vezetett.

Emlékeztettek a "rémisztő múlt" tanulságaira, tiszteletüket rótták le az elnyomó rendszerek áldozatai és azok előtt, akik akkor egy jobb jövőért harcoltak.

Kiemelték, hogy a szabadság nem magától értetődő, hanem egy olyan érték, amelyért meg kell harcolni és nap mint nap kell oltalmazni.

Ezt a szabadságot választottuk, amikor aláírtuk az európai szerződéséket: a méltóságteljes élet, a nemzetek irányításának és saját jövőnk meghatározásának szabadságát. Továbbra is álljunk ki ezen értékek mellett"

- írták az uniós biztosok.

Kövesse facebook oldalunkat is!

Hozzászólások

Fehér István 2020. 08. 22., szo - 06:17

.... és nem tanultatok egyik rém-rezsimből sem méghozzá olyannyira nem, hogy az EU-ban évek óta ötvözitek a kettőt és üldözitek a normalitást! Kiépítettétek Brüsszelben és Strasbourgban a bolsevista liberálfasizmus!