Uniós biztos: A vakcinaagyártók nem tehetnek szert nyereségre

2021. május 19., 15:51
ma7 | MTI

Mivel a világjárvány nemzeti és globális vészhelyzetet jelent, az Európai Bizottság azt szeretné, ha a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagországai a koronavírus elleni oltóanyagok szellemi tulajdonjogának ideiglenes mentességéről állapodnának meg - közölte Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős uniós biztos szerdán Brüsszelben.

Fotó: TASR/AP

Dombrovskis, az Európai Parlament plenáris ülésének a koronavírus-járvány globális kihívásai kezeléséről tartott vitán kijelentette:

a WTO-tagországoknak rögzíteniük kell, hogy a vakcinaagyártók nem tehetnek szert nyereségre.

Kiemelte: az Európai Bizottság szerint a koronavírus elleni oltóanyagok kereskedelme előmozdítására van szükség az exportszabályok könnyítésére révén. Elengedhetetlennek nevezte továbbá a gyártási kapacitás növelését, illetve a szellemi tulajdonjogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló egyezmény, az úgynevezett TRIPS-megállapodás rugalmassági rendszerének alkalmazását.  

Kijelentette:

a járvány legyőzéséhez tényleges intézkedésekkel alátámasztott globális szolidaritásra van szükség. A nemzetközi közösség elsőszámú felelőssége annak biztosítása, hogy mindenki egyformán hozzáférjen a koronavírus elleni oltóanyagokhoz. Ehhez a gyártási kapacitás növelésére, vakcinákhoz való gyorsabb és széleskörűbb hozzáférés biztosítására, illetve megfizethetőbb árak megszabására van szükség.

Biztosítani kell, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok, és legkiszolgáltatottabb állampolgáraik is hozzáférjenek az oltóanyaghoz

- fogalmazott Valdis Dombrovskis.

Az uniós bizottság azt várja, hogy

az oltóanyaggyártó országok konkrét vállalásokat tegyenek a rászoruló országok vakcinával történő ellátásának elősegítésére, megelőzve ezzel a vírusvariánsok további terjedését, ezzel is elősegítve a kilábalást a pandémiából.

 Az Európai Unió készen áll, hogy tárgyalásokat folytasson a szellemi tulajdonjogok ideiglenes felfüggesztéséről, valamint tanulmányozza a fejlődő országok gyártókapacitása kiépítésének lehetőségét is - mondta.

A hozzáférhető és megfizethető oltóanyag az egyetlen eszköz ahhoz, hogy legyőzzük a világjárványt. Senki sincs biztonságban, amíg nincs mindenki biztonságban

- tette hozzá az uniós biztos.

Győri Enikő fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő felszólalásában mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy

a vita nem valódi, az EP szereptévesztésben van, ugyanis a szellemi tulajdon alóli mentesség a WTO hatáskörébe tartozik. Megjegyezte, a TRIPS-megállapodás keretében jelenleg is létezik az egészségügyi kényszerengedélyezés lehetősége, amellyel több ország él.

Kijelentette, a szabadalom felfüggesztésétől nem növekszik a gyártási kapacitás, nem lesz mindenütt megfelelő technológia és a hozzá tartozó tudás.
 

A racionalitás és a józanság megőrzése válságidőben erény. A globális cél az, hogy minél több ember minél hamarabb megkapja az oltást, éljen bárhol a világon

- fogalmazott.

A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy

az Egyesült Államok ez idáig nem exportált koronavírus elleni vakcinát, és a gyártásukhoz szükséges nyersanyagokat sem.

Eközben az Európai Unió minden második, legyártott vakcináját kiviszi, annak ellenére, hogy még az Unión belül sincs elegendő oltóanyag.

Az EU a külföldi vállalásokban példaértékűen teljesít - mondta. Véleménye szerint annak megválaszolására van szükség az Európai Bizottság részéről: miért nincs elegendő vakcina az európaiak védelmére, és ennek következtében miért szenved naponta milliós károkat az uniós gazdaság?
 

Kövesse facebook oldalunkat is!