cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. október 17., 09:07

UNICEF: négymillióval nőtt a szegénységben élő gyerekek száma

Mintegy négymillió gyereket taszított szegénységbe az utóbbi hónapokban az ukrajnai háború, illetve annak gazdasági következményei Kelet-Európában és Közép-Ázsiában - derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Aki szegéy, az a legszegényebb
Illusztráció
Fotó: unsplash.com

A régió 22 országát felölelő tanulmány szerint a gyerekek viselik a háború okozta gazdasági válság legsúlyosabb terheit: miközben arányuk a népességen belül 25 százalék, az idén a térségben a szegénységi küszöb alá került mintegy 10,6 millió embernek csaknem 40 százalékát teszik ki a gyerekek. A szegénységben élő gyerekek száma 2021 óta 19 százalékkal emelkedett.

A helyzet Oroszországban a legrosszabb, ahol a jelentés szerint 2,8 millió újabb gyerek került a szegénységi küszöb alá; ez az UNICEF által az egész régióban kimutatott idei növekedés csaknem háromnegyedét teszi ki. Ukrajnában további félmillió, Romániában 110 ezer gyerek sodródott szegény körülmények közé.

Az UNICEF felhívta a figyelmet: a fokozódó gyermekszegénység következménye az is, hogy 4500-zal emelkedett azon kisgyerekek száma, akik egyéves koruk előtt meghaltak. A szegénység miatt csak 2022-ben 117 ezer gyerek maradt ki az iskolából.

Az ENSZ Gyermekalapja hangsúlyozta, hogy a gyermekkori szegénység sokak számára egész életük során fennmaradó állapot. A statisztikák szerint minden harmadik olyan gyerek, aki szegénységben nevelkedett, felnőttként is szegény körülmények között él.

Afshan Khan, az UNICEF európai és közép-ázsiai regionális igazgatója elmondta: ezeknek a gyerekeknek és családoknak elvész a jövőjük, ha most nem kapnak támogatást.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.