2019. december 20., 18:41

Ultimátum Líbiában: folytatódhat a háború

A Líbia keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok határidőt szabott pénteken a tripoli székhelyű kormányt támogató milíciának, hogy három napon belül hagyja el a fővárost, különben az irányítása alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) újabb nagy támadást indít ellene.

Fotó: TASR/AP
Líbiai kormányerők Tripoli közelében.

Haftar április 4-én indította meg csapatait az ENSZ által elismert kormány ellenőrzése alatt álló Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, de december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Majd most pénteken közleményt adott ki, miszerint a kormányt védő Miszráta milíciának ki kell vonulnia Tripoliból, különben minden korábbinál intenzívebben fogják őket ostromolni.

A figyelmeztetést megelőzően az LNH légitámadást hajtott végre olyan raktárak ellen, amelyekben török fegyvereket és hadfelszerelést tárolnak. Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök kormányát a líbiai konfliktusban Törökország, Katar és Franciaország támogatja, míg Haftar hadserege a legnagyobb és legjobban szervezett az ország számos milíciája közül, és Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Oroszország támogatását élvezi.  

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta zűrzavar uralkodik, amelyben egymással rivalizáló milíciák igyekeznek minél nagyobb területeket ellenőrzésük alá vonni.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.