2022. december 5., 13:37

Ukrán transzneműek gondjairól ír a CNN, akik a háború miatt nem haladnak a nemváltással

Meghökkentő írás jelent meg a legnézetteb amerikai hírtelevízió, a CNN internetes oldalán. Egy riportban annak jártak utána, milyen problémákkal kell szembenéznie a nemváltás különböző szakaszinál járó ukránoknak. 

Illusztráció
Fotó: pexels.com

Miközben ukránok millió voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat, százezrek váltak földönfutóvá és tízezrek haltak meg a kilenc hónapja tartó öldöklésben, a CNN újságírói a "legelnyomottabbakra" is figyelnek. Hosszasan tárgyalják például, milyen problémákkal kell szembenézni egy LMBTQ-embernek. Nem melegbarát óvóhelyek, nem rendelő pszichológusok és pszichiáterek, bezáró gyógyszertárak és nemváltó klinikák, eszközhiány. Az egyik portál által megkérdezett transznemű például arra panaszkodott, nem kapott fecskendőt és tűt a tesztoszteroninjekciója beadásához, mert azokat elvitték a frontra és a kórházakba. 

Sokan arra panaszkodnak, korábban külföldről biztosított hormonkezelésük is fenntarthatatlanná vált, miután az ukrán valuta, a hrivnya annyira elértéktelenedett, hogy nem tudják megfizetni a gyógyszereket.

A transzneműeket segítő szervezetek most amiatt aggódnak, hogy az ellátás akadozása miatt sokan anélkül változtatják meg az adagolást, hogy arról konzultálnának az orvosukkal.

A CNN cikke hosszasan tárgyalja, hogy Kijev az elmúlt években milyen lépésekkel könnyítette meg az LMBTQ-közösség tagjainak életét, szembeállítva ezzel az egyre szigorodó, "melegellenes" orosz jogszabályokat. Mielőtt azt hinnénk, Magyarország és a magyar kormány nem bukkan fel negatív kontextusban egy LMBTQ-közösségről szóló cikkben, a cikk írója gyorsan kiemeli, a hazáukat elhagyó ukrán LMBTQ-embereknek nem csak a honvággyal és a meneküléssel járó egyéb problémákkal kell szembenézniük, hanem azzal is, hogy számos szomszédos államban "gyengébbek a jogaik", mint Ukrajnában!

Például Finnországban, Csehországban, Lettországban, Romániában és Magyarországon is nemátalakító műtétre van szükség ahhoz, hogy valaki hivatalosan is felvehesse a másik nemet. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.