2022. július 29., 12:01

Ukrán terrortámadást akadályoztak meg Oroszországban

Az ukrán radikális Jobboldali Szektor szervezet által előkészített terrortámadást akadályoztak meg az oroszországi Lipeck város környékén - közölte pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

Ukrajna
Képünk illusztráció
Fotó: TASR/AP

A közlemény szerint a Lipeck megyei Goricsi faluban három, Oroszországba korábban érkezett ukrán állampolgárt vettek őrizetbe:

egy 34 éves férfit, akit korábban többször is elítéltek pedofília miatt, valamint egy 36 éves és egy 44 éves nőt.

Mindhárman a Jobboldali Szektor által az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) égisze alatt létrehozott diverzáns és felderítő csoport tagjai voltak - áll az FSZB tájékoztatásában.

A vád szerint azzal a céllal érkeztek Oroszországba, hogy egy nagy erejű, saját készítésű pokolgépet robbantsanak fel egy népes helyen, "a lipecki közlekedési infrastruktúra egyik létesítményénél".

A rögtönzött robbanószerkezet alkatrészeit egy rejtekhelyen megtalálták.

A nyomozók birtokába jutott a gyanúsítottaknak a Jobboldali Szektor más tagjaival folytatott levelezése is, amely leleplezi szándékaikat.

A három ukrán ellen büntetőeljárás indult terrortámadás előkészítése, szélsőséges szervezetben való részvétel és robbanóanyagok illegális birtoklása címén.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.