2021. december 15., 13:59

Ukrajnát támogatva példátlan intézkedéseket hozna az EU Oroszországgal szemben

Az Európai Unió készen áll arra, hogy fokozza a szankciókat, továbbá példátlan intézkedéseket vezessen be Oroszoroszággal szemben, amennyiben Moszkva további agressziót tanúsít Ukrajna ellen - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Ursula Von der Leyen
Fotó: TASR/AP

Az elnök a csütörtökön kezdődő egynapos EU-csúcs előkészítését tárgyaló vitában elmondta:

az Európai Unió szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal a szankciós lehetőségek kidolgozásában,

amelyek túlmutatnak az Oroszország pénzügyi és gazdasági tevékenységét célzó büntetőintézkedéseken, és az energetikai ágazatot, a kettős felhasználású termékeket, illetve a védelmi ágazatot is érintenék. 

„A további agresszióra adott válaszunk a meglévő szankciók erőteljes fokozása és kiterjesztése lehet. Természetesen készen állunk további, példátlan intézkedésekre, amelyek súlyos következményekkel járnak Oroszország számára” - jelentette ki.

Von der Leyen hangsúlyozta: az EU továbbra kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Felhívta a figyelmet, arra is, hogy Moszkva nyílt kísérletet folytat az EU-barát moldovai kormány megfélemlítésére is, azáltal hogy csökkenti a gázszállítást az energiaválság közepette. 

Meg kell védeni a társadalmakat és a demokráciákat az ilyen cinikus geopolitikai hatalmi játszmáktól - húzta alá. Hozzátette: az Unió jó kapcsolatokat akar Oroszországgal, de ez elsősorban a moszkvai vezetés viselkedésétől függ.

Az elnök a járványhelyzettel kapcsolatban kijelentette: a koronavírus erősen fertőző omikron változata január közepére dominánssá válik Európában, míg a jelenlegi új fertőzések a delta változatnak tulajdoníthatók.

Elmondta, hogy körülbelül száz napra lesz szükség, az omikron ellen is védelmet nyújtó kiigazított vakcina előállítására, de megerősítette, hogy Európa mostanra már sokkal jobban felkészült a járvány leküzdésére. 

„Több mint 300 millió embert oltottak be az EU-ban, 62 millióan vették fel a harmadik oltást, ez tekinthető eddig a leghatékonyabb védelemnek az omikron variáns ellen” - tette hozzá.

Deutsch Tamás az Fidesz uniós parlamenti képviselőcsoportjának vezetője felszólalásában kijelentette: Európa évek óta harcban áll az illegális migránsáradattal és az őket támogató bevándorláspárti erőkkel.

„Európát ebben a harcban, kizárólag a tagállamok védik, míg a brüsszeli bürokrácia kedvezőbb esetben csupán tehetetlenkedik és akadékoskodik, rosszabb esetekben viszont hátba támadja az Unió külső határait, így az emberek millióit védő tagállamokat” - tette hozzá.

A politikus felhívta a figyelmet:

az EU menekültügyi és migrációs rendszere működésképtelen,

olyan szabályozásra lenne szükség, amely gátat vet az illegális határátlépéseknek és a menedékjoggal történő tömeges visszaéléseknek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!