2021. november 10., 16:15

Ukrajnában is készülnek a Fehéroroszországból érkező migránsokra

Ukrajna megerősíti fehéroroszországi határát, felkészülve az onnan érkező migránsok esetleges hullámára - közölte Jevhenyij Jenyin első belügyminiszter-helyettes szerdán, az RBK-Ukrajina hírportálnak nyilatkozva.

migráció
Fotó: TASR/AP

Szavai szerint jelenleg a határszakaszt teljesen ellenőrzés alatt tartják.

A szomszédoknak tudniuk kell, hogy az ukrán határőrök felkészültek az ilyenfajta provokációkra. Már kiszámolták, hogy milyen valószínű irányok mentén juthatnak el a migránsok Ukrajnába

- jelentette ki a tisztségviselő.

Közölte:

megkezdték a határőség megerősítését létszámban és eszközökkel, hogy szükség esetén megfékezzék az illegális bevándorlók beáramlását.

Ezen felül tette hozzá a határőrszolgálat speciális eszközökkel, drónokkal, azaz pilóta nélküli repülőgépekkel és szolgálati kutyákkal is fokozza a határvédelmet.

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból.

A válság hétfőn éleződött ki,

amikor a fehérorosz biztonsági erők több száz migránst kísértek a lengyel határra.

Varsói közlés szerint jelenleg 2-4 ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és újabb támadást akarnak indítani a sikertelen hétfői tömeges határátkelési kísérlet után. Lengyelország szögesdrótkerítést épített ki fehéroroszországi határán, hogy akadályozza az illegális bevándorlást.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden kijelentette, hogy Lukasenka a Vlagyimir Putyin orosz elnök által neki adott feladatokat hajtja végre, és figyelmeztetett, hogy a lengyel-fehérorosz határon uralkodó helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti.

Lengyelország és a balti államok azzal vádolják a fehérorosz hatóságokat, hogy illegális migránsokat használnak fegyverként az Európai Unió elleni úgynevezett hibrid háborúban. Varsó, Vilnius, Riga és Tallinn felszólította az ENSZ-t, hogy lépjen fel a fehérorosz vezetés ellen, amiért arra ösztönözi a külföldieket, hogy illegálisan lépjék át az Európai Unió határait.

Litvánia is hozzálátott egy szögesdrótkerítés kiépítéséhez a litván-fehérorosz határon, hogy megakadályozza a migránsok bejutását, Németország pedig vizsgálatot indított Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel szemben az illegális bevándorlóknak az unióba áramlása miatt - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.