Ukrajnában gyorsult a járvány terjedése, a tisztifőorvost jelölték egészségügyi miniszternek

2021. május 19., 12:34
ma7 | MTI

Ukrajnában szerdára kismértékben tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, a megelőző napinál mintegy ezerrel több új beteget jegyeztek fel, miközben megérkezett az előterjesztés a parlamentbe, amelyben Viktor Ljasko országos tisztifőorvost jelöli a kormánypárt új egészségügyi miniszternek.

koronavírus Ukrajna védőoltás
Fotó: TASR/AP

Jevhenyija Kravcsuk, a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája párt frakcióvezető-helyettese az Ukrajinszka Pravda szerdai beszámolója szerint közölte,

hogy pártja már kedden benyújtotta a javaslatot Ljasko kinevezéséről, aki eddig egyben az egészségügyi miniszter helyettesének posztját is betöltötte az országos tisztifőorvosi mellett.

Makszim Sztepanovot - aki 2020. március 30-tól volt egészségügyi miniszter - kedden menesztette a parlament Denisz Smihal kormányfő előterjesztése alapján.

A miniszterelnök fő kifogása Sztepanov munkáját illetően a koronavírus elleni oltási kampány és az oltóanyagok Ukrajnába szállításának lassúsága volt.

Olha Sztefanisina, a Hang párt képviselője közölte, hogy

a parlament egészségügyi bizottsága még szerdán megvitatja az új miniszter kinevezéséről szóló indítványt.

A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napban 5138 új esettel 2 165 233-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 227-tel 48 696-ra. Utóbbi 58-cal kevesebb a megelőző napinál, az azelőttin viszont a halálos áldozatok száma ennek kevesebb mint fele, 109 volt. Eddig 1 899 446-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint 17 ezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem 12 200-zal 217 091-re. Kórházba ugyanakkor most megint sok, 2269 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon még csak 999 volt.
A legtöbb új beteget, 567-et ezúttal az ország keleti részében lévő Harkiv megyében jegyezték fel.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!