2021. december 7., 18:47

Ukrajna szerint Oroszország újabb tankokat küldött a határvonalra

Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy újabb harckocsikat és mesterlövészeket küldött keleti határaihoz, akik készek az ukrán katonákra lőni, és tűzharcot kiprovokálni.

Ukrajna
Fotó: TASR/AP

Az ukrán védelmi minisztérium közleménye szerint „az ellenség megnövelte a mesterlövészpárok számát”, amelyek készek veszteségeket okozni az ukrán hadseregnek és megsemmisíteni a megfigyelő berendezéseket és „megtorló tűzharcot kiprovokálni”.

Putyin és Biden kedden az Oroszország és Ukrajna közötti feszültségekről folytat telefonbeszélgetést, és a

Kreml szerint az Oroszország és a NATO közti kapcsolatok lehetséges biztonsági garanciáiról is szó lesz a beszélgetés során.

Putyin a közelmúltban felszólította a NATO-t, hogy állítsa le keleti terjeszkedését, egyúttal jogilag kötelező érvényű biztonsági garanciákat kért a katonai szövetségtől. Az Egyesült Államok eközben azzal vádolta meg Oroszországot, hogy az megerősíti katonai jelenlétét az ukrajnai határ közelében, minek következtében Kijev aggodalmát fejezte ki egy esetleges orosz invázió miatt.

Ukrajna néhány napja közölte, hogy Moszkva több mint 94 ezer katonát összpontosított a határainál.

Moszkva tagadta a vádakat, mondván, Kijev meg újfent 120 ezer katonát küldött a magát szeparatistának kikiáltott kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk köztársaságok közelébe.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.