2022. november 9., 21:00

Ukrajna az amerikai választások eredményétől függetlenül Washington támogatását élvezi

Ukrajna az amerikai kongresszusi választások eredményétől függetlenül az Egyesült Államok szilárd támogatását élvezi - jelentette ki szerdán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Rishi Sunak brit kormányfővel Londonban tartott megbeszélését követően.

Jens Stoltenberg és Rishi Sunak
Fotó: TASR/AP
Teljességgel világos, hogy az Egyesült Államokban szilárd kétpárti támogatást élvez Ukrajna segélyezésének ügye, s ez nem változott”

- húzta alá Stoltenberg.

Az ukrajnai orosz hadművelet kérdésére kitérve biztatónak nevezte a fejleményeket, hogy a kijevi kormányerők képesek újabb területeket visszafoglalni annak nyomán, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette az orosz csapatok kivonulását Herszonból.

"Az ukrán fegyveres erők győzelmei és eredményei a derék és bátor ukrán katonák érdemei, de természetesen lényegi segítséget kapnak Nagy-Britanniától, a NATO-szövetségesektől és más partnerektől" - emelte ki Stoltenberg.

A NATO-főtitkár az első külföldi tisztségviselő, akit Sunak fogadott Downing Street-i hivatalában. Stoltenberg a nap folyamán látogatást tett Anglia déli részén egy katonai kiképző központban, ahol brit és kanadai katonák az ukrán fegyveres erők tagjait készítik fel.

Veszélyes világban élünk, ezért van ekkora jelentősége annak, hogy Észak-Amerika és Európa egységes frontot alkosson a NATO-ban”

- hangsúlyozta Stoltenberg köszönetet mondva az Egyesült Királyságnak az észak-atlanti szövetségben játszott szerepéért.

Sunak megbeszéléseik kezdetén kijelentette, hogy "a NATO Nagy-Britannia biztonságának egyik alappillére".
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.