2021. november 11., 12:06

Újabb tömeges határsértési kísérletet hiúsítottak meg a fehérorosz határon

Újabb erőszakos tömeges határsértési kísérletet hiúsítottak meg a lengyel-fehérorosz határon csütörtökre virradó éjjel - közölte a lengyel belügyminiszter-helyettes, Bartosz Grodecki a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióval.

Fehéroroszország
Fotó: TASR/AP

Grodecki egy 150 fős csoportról beszélt.

A lengyel határőrség szóvivője, Ewelina Szczepanska később a PAP hírügynökségnek elmondta:

az eset a Bialowieza település közelében történt, a migránsok fadarabokkal és kövekkel dobálták meg a határőröket.

A meghiúsított áttörési kísérlet után a migránsok egy része tüzeket rakott közvetlenül a határvonalnál, másokat a fehérorosz határőrök az erdőbe vittek el - számolt be Szczepanska.

A határon éjszaka fennálló helyzetet Grodecki súlyosnak minősítette, közlése szerint a Bialowiezánál történtek mellett más határsértési kísérletek is voltak.

A miniszterhelyettes lehetséges forgatókönyvnek nevezte, hogy csütörtök este újabb támadás éri a lengyel határt.

Lengyelországban csütörtökön az állami ünnep, a Függetlenség Napja alkalmából országszerte megemlékezéseket tartanak, a hagyományos varsói Függetlenség Menete biztosítására pedig jelentősebb rendvédelmi erőket vezényelnek ki.

A menet befejezése után ezeket az erőket a határra irányítják át

- közölte Grodecki. Szavai szerint a fehérorosz oldalon feltételezhetik, hogy az ünnep miatt "két frontra" megosztott lengyel erők gyengébbek lesznek a határszakaszon.

Előző napi közlemények szerint szerdára virradóra a migránsok három nagyobb csoportja,

összesen mintegy 360 személy tett erőszakos próbát a lengyel-fehérorosz határ átlépésére.

Egy részüknek sikerült átjutnia Lengyelország területére, a lengyel határőrség azonban visszafordította őket.
Az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon közel 33 ezer határsértési kísérletet regisztráltak.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy Minszk szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Minszk ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.
Varsó a Minszkkel szembeni uniós szankciók kiterjesztését szorgalmazza. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán bejelentette, hogy a szankciókat a jövő héten terjesztik ki.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.