2020. január 29., 10:49

Újabb online szolgáltatót blokkolt az orosz nemzetbiztonsági szolgálat

Blokkolta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a hozzáférést a Svájcban bejegyzett Protonmail.com szolgáltatóhoz, amelyről - utólag hamisnak bizonyult - bombafenyegetések érkeztek Oroszországba.

adathalasz-hacker.jpg
Fotó: archívum

Az FSZB szerdai közleményében emlékeztetett, hogy január 23-án korlátozta a hozzáférést a Hollandiában bejegyzett Startmail.com szolgáltatóhoz,

amelyről tavaly novembertől több ezer bombafenyegetést küldtek szét oroszországi bíróságokhoz, iskolákhoz, kórházakhoz, bevásárlóközpontokhoz és más létesítményekhez.

Az intézkedést követően az ismeretlen elkövetők áttértek a Protonmail.com használatára.

Az FSZB szerint 2019. november 28-tól a Startmail.com szolgáltatótól 16 orosz régió bíróságai több mint ezer névtelen fenyegetést kaptak arról, hogy az épületükben pokolgépet helyeztek el. A szolgálat szerint emellett a szociális infrastruktúra több mint 16 ezer objektumának - egyebek között iskoláknak, óvodáknak, kórházaknak, közlekedési létesítményeknek és üzletközpontoknak - küldtek még bombafenyegetést.

A Protonmail.com-ról január 24-től hasonló üzeneteket intéztek négy orosz régió bíróságainak, valamint 830 szociális és közlekedési létesítménynek. Mindegyik fenyegetés hamisnak bizonyult.

Az FSZB arról tájékoztatott, hogy a szolgáltatást tavaly 123 terrorfenyegetés szétküldésére használták fel.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!