2021. március 31., 18:38

Újabb jogállamisági ügy borzolja a kedélyeket Hollandiában

Botrányba fulladtak a hágai kormányalakítási tárgyalások, ugyanis kiderült: a liberális pártok egy kereszténydemokrata, a jogállamiságot féltő politikus „elmozdításán” munkálkodnak. A hágai törvényhozás szerdán, rendkívüli vitában tárgyalja az esetet.

Fotó: Holland Parlament
Pieter Omtzigt kereszténydemokrata képviselő

Az első vitát tartják szerdán a holland törvényhozás alsóházában azóta, hogy a Mark Rutte vezette jobbközép-liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) elsöprő győzelmet aratott a március közepén rendezett parlamenti választásokon.

A voksolás liberális erőfölénnyel ért véget: Ruttéék mögött a 66-os Demokraták (D66) nevű liberális párt végzett meglepetésteljesítménnyel, a harmadik helyre szorítva a Geert Wilders-féle iszlámellenes és euroszkeptikus Szabadságpártot. Az elemzők a magabiztos kormánypárti győzelem miatt könnyű koalíciós tárgyalásokra számítottak, így mindenkit meglepett, hogy múlt héten botrányba fulladtak a VVD és a D66 egyeztetései.

A liberális belügyminiszter, a koalíciós tárgyalások vezetésével megbízott Kajsa Ollongren ugyanis véletlenül nyilvánosságra hozott egy feljegyzést.

A miniszter Hágában épp az autójához igyekezett azután, hogy megtudta, pozitív lett a koronavírustesztje, ám a nagy sietségben a sajtó munkatársai számára olvashatóvá váltak a feljegyzések a kezében. Ezekből kiderült, hogy a liberálisok egy kereszténydemokrata (CDA) képviselő, Pieter Omtzigt „elmozdításán” munkálkodnak – a politikus neve mellett a papíron ugyanis tömören az szerepelt:

Omtzigt pozíciója… munka máshol”.

A CDA az előző Rutte-kormány koalíciós tagja volt, s elemzők szerint a most formálódó kabinetben is helyet kaphat.

Kiderült ugyanis, hogy minisztereknek, köztisztviselőknek, parlamenti képviselőknek és még bíróknak is szerepük volt abban, hogy az elmúlt években az adóhatóság jogszerűtlenül hajtott be családok ezreitől esetenként több ezer eurót. A botrány miatt a Mark Rutte vezette kabinet végül lemondott, s a márciusi választásokig ügyvivő kabinetként folytatta a kormányzást. Omtzigt olyannyira népszerű az országban, hogy hívei utcai felvonulásokon álltak ki mellette. Hágában viszont nem mindenki kedveli.

A miniszterelnök tagadta, hogy bármi köze lett volna a jegyzeten szereplő gondolatokhoz, illetve az Omtzigt elmozdítására tett kísérlethez. Aggasztónak nevezte a történteket, ám eleinte ellene volt, hogy szerdán a törvényhozás is tárgyalja a botrányt, mondván: a koalíciós tárgyalások levezénylésével megbízott két politikus, köztük Kajsa Ollongren, időközben lemondtak, tehát úgyis az elejéről kezdődik az alkufolyamat.

Miért nem akar vitázni a történtekről?

A holland jogállamiság szempontjából igenis aggasztó, amit látunk"

– mondta a Hágában élő újságíró és blogger, Marco van dem Boomgaard. Emlékeztetett: a koalíciós tárgyalások vezetői a miniszterelnöki hivatal megbízásából teljesítették a feladatukat, tehát Ruttének köze van az esethez.

 A hágai klikket elszámoltatni akaró Omtzigt a közvélemény-kutatások szerint jelenleg olyan népszerű Hollandiában, hogy akár az ország második legerősebb pártját is létrehozhatná – magyarázta Marco van dem Boomgaard.

A szerdai hágai vita főszereplője, a kereszténydemokrata képviselő a holland választók becsapásának nevezte a történteket.

Pieter Omtzigt egyenesen azt mondta: az elmozdításáról szóló feljegyzést valakinek bizony meg kellett írnia. – Itt nincsenek szellemírók – szögezte le.

A botrány kirobbanásának napján Kajsa Ollongren pedig mindössze két politikussal, Mark Ruttével és a liberális párvezetővel, Sigrid Kaaggal egyeztetett.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.