2021. július 4., 09:21

Újabb földcsuszamlások veszélye áll fenn, miközben folyik a kutatás az eltűntek után Japánban

Újabb földcsuszamlások veszélye közben folyt tovább a kutatás vasárnap az előző napi katasztrófában eltűnt húsz ember után Japánban.

Japán - földcsuszamlás
Fotó: TASR/AP

A Tokiótól délnyugatra, Sizuoka prefektúra Atami városában történt földcsuszamlás után mintegy 130 olyan lakóház van, amelyet részben vagy teljesen betemetett a több napos heves esők okozta sárlavina.

Hat embert sikerült kimenteni a sár és a romok alól, és egyikük sincs életveszélyben, viszont két nőnek már csak a holttestét tudták megtalálni.

A mentést - amelyben ezer tűzoltó, rendőr és katona vesz részt - az időnként újra eleredő eső nehezíti, és a hatóságok figyelmeztetnek, hogy újabb földcsuszamlásokra kell számítani a környéken másutt is, mert az időjárás nem változik meg egyhamar. Elővigyázatosságból 390 embert felszólítottak, hogy hagyja el házát. Nincs áramszolgáltatás 2800 háztartásban. 

Atami városban a katasztrófakészültség legmagasabb szintjét vezették be.

A térségben egyre gyakoribb, hogy a sokévi átlagnál lényegesen több eső esik, és ennek következtében az elmúlt tíz évben 1500 kisebb-nagyobb földcsuszamlás történt. Ez kétszer annyi, mint az előző tíz évben.

Megosztás
Címkék