cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. július 23., 10:23

Újabb éjszakai orosz légitámadás érte a dél-ukrajnai Odesszát

Oroszország vasárnapra virradóra ismét támadást indított a dél-ukrajnai kikötőváros, Odessza ellen - jelentette be a régió kormányzója, aki egy civil haláláról és több mint tizennyolc sebesültről számolt be.

Rendszeresen lövik a várost
Fotó: Twitter

Oleg Kiper kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta:

Sajnos, van egy civil halottunk az Odessza elleni éjszakai orosz terrortámadás következtében".

Hozzátette: "Odesszában 18-an megsebesültek, köztük négy gyermek. Tizennégyen kerültek kórházba a városban, a három sebesült gyermeket beleszámítva." 

Kiper a polgári infrastruktúrában, lakóépületekben és egy egyházi intézményben okozott károkról is beszámolt. 

Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak "több védelmi rakétarendszert" és taktikai rakétákat követelt Ukrajna számára.

Az RBC Ukraine hírportál úgy értesült, Odessza legnagyobb ortodox temploma, az 1809-ben felszentelt Urunk Színeváltozása székesegyház is súlyosan megsérült, a homlokzat egyik oldala teljesen megsemmisült.

A közösségi médiában megjelent videófelvételek egyikén az látható, amint az épületben lángok lobbannak fel, és egy férfi azt ismételgeti, „a templom már nincs többé”. A székesegyház építését 1808-ban fejezték be, majd a szovjetek 1936-ban lebontották, végül 1999 és 2003 között újjápítették.

Odessza a háború kirobbanása óta többször is tűz alá került, januárban az UNESCO a város történelmi központját világörökség részévé nyilvánította.

A várost csütörtökön sok légitámadás érte, Kijev azzal vádolta meg Moszkvát, hogy kifejezetten a kikötői infrastruktúrákat vette célba, hogy megakadályozza az ukrán gabonaexport újraindítását.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.