2021. április 7., 12:20

Újabb ebolás megbetegedéseket regisztráltak a nyugat-afrikai Guineában

A nyugat-afrikai Guineában az elmúlt egy hétben újabb öt ebolavírusos megbetegedést és az ebolával összefüggő három halálesetet regisztráltak a hatóságok - közölte kedden az afrikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (Africa CDC).

Fotó: TASR/AP

Az 55 tagú Afrikai Unió egészségügyi ügynöksége arról számolt be, hogy az öt új ebolás megbetegedéssel 35-re emelkedett a kontinensen észlelt esetek száma, s ezek közül 18 halállal végződött.

Guineában idén összesen 23 ebolás megbetegedést észleltek, amelyek közül 12 halálos kimenetelű volt, míg kilenc másik esetben a beteg felépült a kórból - derült ki a tájékoztatásból.

A közép-afrikai Kongói Demokratikus Köztársaságban 12 ebolás megbetegedést észleltek, amelyek közül hat eset halálos kimenetelű volt, míg hat másik beteg meggyógyult - írta közleményében az afrikai járványügyi központ.

A halálos ebolavírus okozta betegség újabb gócai komoly aggodalmat keltenek a két afrikai országban, miközben a kontinensnek jelenleg a koronavírus-járvánnyal is meg kell küzdenie. A 2014-2016-os nyugat-afrikai ebolajárvány több mint 11 300 halálos áldozatot követelt, és több mint 28 600 megbetegedést regisztráltak.

A betegséget 1976-ban a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. Az ebola egy rendkívül fertőző vérzéses láz, amely számos tünettel jár, a magas láz mellett hányással, hasmenéssel, általános fájdalommal vagy rossz közérzettel, sok esetben belső és külső vérzéssel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.