2020. február 17., 19:35

Új uniós művelet indul az embercsempészet felszámolásáért

Az embercsempészet felszámolása érdekében létrehozott Sophia nevű földközi-tengeri uniós haditengerészeti művelet mandátuma nem hosszabbítható meg, hanem egy teljesen új művelet indul annak márciusi lejártát követően - közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében.

Czaputowicz-Szijjarto-Varhelyi
Fotó: MTI
Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: olyan új művelet indul, amelynek célja a Líbiával szemben elfogadott fegyverembargó kikényszerítése és érvényre juttatása, amely légi, műholdas és tengeri eszközök bevonásával történik.

Magyarország az osztrák és az olasz álláspont mellett hangoztatott véleménye szerint a hajók bevetése ösztönző lehet a migrációs folyamatok tekintetében, ami azt jelenti, hogy egy ilyen művelet könnyen mentő műveletté válhat - húzta alá.

Az új művelet nem jelenthet újabb ösztönzést és vonzerőt az Európába irányuló illegális migrációs folyamatok vonatkozásában - szögezte le Szijjártó Péter.

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az új művelet tekintetében csak olyan politikai döntés születhessen, amely szerint amennyiben az a migrációt támogató hatásokkal járna, azt azonnal le lehessen állítani, a hajókat a térségből azonnal ki lehessen vonni - húzta alá. Ennek elérése érdekében több esetben kellett vétót kilátásba helyezni - tette hozzá a miniszter.

A Facebook-oldalán azt írta, hogy

a Külügyek Tanácsának mai ülésen több esetben is vétót kellett kilátásba helyeznünk. Végül az osztrákokkal és az olaszokkal közösen sikerült elérnünk, hogy ne lehessen olyan Líbiával kapcsolatos műveletet indítani a Földközi-tengeren, amely erősítheti a migrációs folyamatokat Észak-Afrikában. Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a művelettel kapcsolatos döntésekből a tagállamokat ne zárják ki, a döntést a tagállamok kezébe adják."

Elmondta, hogy a művelet indítását még számos, hosszú tartalmi vita előzi meg. Azt azonban egyértelműen sikerült elérni, hogy amennyiben migrációt ösztönző hatások lépnének fel, a hajókat ki lehessen vonni. Valamint sikerült megakadályozni, hogy kivegyék a tagállamok kezéből a döntési jogot - közölte.

Az Európai Unió Afrika-stratégiájával összefügésben hangsúlyozta: abban kell támogatni az afrikai országokat, hogy az egyre növekvő lakosságukat otthon tudják tartani. Magyarország nem fogadja el azt, hogy "kivédhetetlen és elkerülhetetlen" lenne százezrek, vagy akár milliók Európába áramlása az afrikai népességnövekedés miatt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.