2022. április 17., 10:26

Új típusú rakétát tesztelt Észak-Kórea

Észak-Korea saját állítása szerint új típusú harctéri irányított rakétát próbált ki, amit megszemlélt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is - jelentette vasárnap a KCNA hivatalos hírügynökség, amely hozzátette, hogy a teszt célja az ország nukleáris csapásmérő képességének növelése volt.

Észak-Kórea
Képünk illusztráció
Fotó: TASR/Ap

Észak-Koreának ez már a 13. rakétakísérlete volt az idén.

Az utóbbi hetekben dél-koreai és amerikai szakértők azt mondták:

egyre több jel utal arra, hogy Észak-Korea hamarosan fel fogja újítani nukleáris kísérleteit.

Phenjan szintén saját állítása szerint márciusban új típusú interkontinentális ballisztikus rakétát próbált ki az amerikai imperializmus elrettentésére. Ezt megelőzően 2017-ben hajtott végre kísérletet interkontinentális ballisztikus rakétával, s a márciusi teszt eredménye azt mutatta, hogy a rakéta magasabban és messzebbre repült a korábbiaknál.

A dél-koreai hadsereg azt közölte vasárnap, hogy

két rakétaindítást észlelt szombaton az ország keleti partján.

A rakéták 110 kilométerre jutottak el a Keleti(Japán)-tengeren, 25 kilométeres magasságot értek el, és sebességük kisebb volt a négyszeres hangsebességénél. Ezek arra utalnak, hogy rövid hatótávolságú rakéták voltak - mondták.

A KCNA szerint a kipróbált rakétáknak a nagy hatótávolságú tüzérségi egységek tűzerejének és a harctéri atomfegyverek működési hatékonyságának növelésében van jelentős szerepük.

Elemzők azt mondják:

Észak-Koreának a rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal az a célja, hogy megkerülje velük Dél-Korea rakétavédelmét, ha válaszcsapásra kényszerülne egy esetleges déli támadás esetén.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások