cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. november 14., 09:38

Új parlamentet és elnököt választ Bulgária

Megkezdődtek az általános választások Bulgáriában, ahol idén már harmadszor szólítják az urnához a mintegy 6,7 millió szavazásra jogosultat, hogy a koronavírus-járvány közepette megválasszák az ország új parlamentjét és új elnökét.

Bulgária választások
Fotó: TASR/AP

Az áprilisi és júliusi sikertelen választások után ez már a harmadik kísérlet

a 240 törvényhozó megválasztására, akik az Európai Unió legszegényebb országát hivatottak kivezetni az egészségügyi és a gazdasági válságból.

Az AP amerikai hírügynökség által idézett elemzők szerint alacsony részvétel várható, mert az emberek tartanak a koronavírus terjedésétől, alacsony az oltási hajlandóság és politikai apátia tapasztalható a két előző sikertelen választás miatt.

Az Európai Unióban a legkevésbé átoltott balkáni országban, ahol a felnőtt lakosság kevesebb mint egyharmada kapta meg mindkét adag védőoltást, a héten jelentések szerint egy nap alatt rekordmagas - háromszázharmincnégy - halálos áldozata volt a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegségnek.

A 2021. április 4-én tartott, „rendes” parlamenti választások után egyik pártnak sem sikerült kormányt alakítania.

A 2021. július 11-i előrehozott parlamenti választásokon a 2020 februárjában alakult Van Ilyen Nép párt szerezte meg a legtöbb, 65 mandátumot, kevéssel megelőzve a 63 képviselői helyhez jutó, kisebbségben kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) pártot; a Bolgár Szocialista Párt 36, a Demokratikus Bulgária nevű, Európa-barát zöld párt 34, a törökök és muszlimok Mozgalom a Jogokért és Szabadságért pártja 29, a Talpra! Maffia, Takarodj! platform 13 képviselői helyhez jutott. Miután a széttöredezett pártstruktúrát eredményező választásokat követően három próbálkozás után ismét nem sikerült kormányt alakítani, új választásokat kellett kiírni. A kormány élén ügyvivőként 2021. május 11. óta Sztefan Janev független politikus áll.

Az ország történetében most első alkalommal tartanak egyszerre elnök- és parlamenti választásokat.

Az államfői posztra a legnagyobb esélye a hivatalban lévő Rumen Radevnek van.

A mintegy 30 ezer szavazóhelyiség közép-európai idő szerint 19 órakor zár.

A járványhelyzetre tekintettel a szavazóhelyiségben ügyelnek a fizikai távolságtartásra, rendszeresen fertőtlenítenek és a maszk viselése kötelező.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.