Túlhajtott és kimerült az osztrák miniszter, nem vezeti tovább az egészségügyi tárcát

2021. április 13., 13:40
ma7 | MTI

Megromlott egészségi állapotára hivatkozva kedden lemondott Rudolf Anschober zöldpárti osztrák egészségügyi miniszter.

Rudolf Anschober, Ausztria
Fotó: TASR/AP
Az országnak olyan egészségügyi miniszterre van szüksége, aki fitt és ereje teljében tudja ezt a nem mindennapi munkát végezni, és az nem én vagyok

 - mondta Anschober.

A hatvanéves tárcavezetőt egy hónappal ezelőtt már kezelték keringési zavarokkal kórházban, akkor úgy tűnt, felgyógyult, de a múlt héten újra kórházba került, mert összeomlott a vérkeringése. Az orvosaival történt konzultáció után döntött úgy, hogy lemond.

A koronavírus-világjárvány nem tart szünetet, ahogy én sem tartottam az elmúlt 14 hónapban

- magyarázta lemondását a miniszter. „Túlterhelt és kimerült vagyok, a szervezetem másodszori figyelmeztető jelzését már muszáj volt komolyan vennem” - tette hozzá.

Anschober köszönetet mondott elsősorban az élettársának, hogy kitartott mellette, a kollégáinak a megfeszített közös munkáért, és Werner Kogler zöldpárti alkancellárnak, aki az új miniszter kinevezéséig átveszi az egészségügyi miniszteri teendőket.

Sebastian Kurz kancellár a sajtóhoz eljuttatott közleményében kiemelte Rudolf Anschober felelősségteljes munkáját, megköszönte elkötelezettségét, és gyors gyógyulást kívánt a miniszternek.

Alexander Van der Bellen köztársasági elnök a Twitter közösségi portálon köszönte meg a tárcavezető fáradhatatlan munkáját, egészséget és minden jót kívánt jövőbeni tervei megvalósításához.

Werner Kogler alkancellár még kedd délután bemutatta a sajtó képviselőinek az egészségügyi tárca leendő miniszterét, Wolfgang Mückstein gyakorló háziorvost,

akit a köztársasági elnök hétfőn iktat majd hivatalába.