2021. január 12., 12:13

Trump szükségállapotot rendelt el, újabb zavargásoktól tartanak

Donald Trump amerikai elnök január 24-ig tartó szükségállapotot rendelt el Washingtonban hétfőn – közölte a Fehér Ház, miután a hatóságok biztonsági fenyegetésekre hívták fel a figyelmet Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatása kapcsán.

Trump és Pence
Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst
Donald Trump és Mike Pence

A szükségállapotról szóló rendelkezés lehetővé teszi az amerikai belbiztonsági minisztérium és a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) számára, hogy szükség szerint összehangolják tevékenységüket a helyi rendvédelmi hatóságokkal.

Daniel Hokanson tábornok a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a nemzeti gárda mintegy 15 ezer katonáját vezénylik Washingtonba a helyi rendfenntartók megsegítésére. A belbiztonsági minisztérium pedig közölte, hogy az elnök védelméért felelős Secret Service szerdától fokozott készültségben lesz.

Washington polgármestere, Muriel Bowser hétfőn elmondta, attól tart, hogy újabb erőszakos személyek érkezhetnek a városba a beiktatás előtt, és arra szólítja fel a lakosokat, hogy kerüljék el a fővárost a következő napokban.

Jelenleg arra ösztönözzük az amerikai embereket, hogy virtuálisan vegyenek részt a beiktatáson, és védjék meg a várost a január 6-án tapasztalt erőszakos felkelés megismétlődésétől"

– magyarázta Bowser.

Trump a kongresszus épületénél kitört zavargásokról hétfőn este folytatott megbeszélést Mike Pence alelnökkel. Ez volt az első találkozó kettejük között, miután az elnök múlt szerdán bírálta alelnökét, amiért nem próbálta megakadályozni riválisa, a demokrata párti Joe Biden megválasztott elnökre leadott szavazatok elektori hitelesítését a kongresszus rendkívüli ülésén.

A Fehér Ház egy névtelenül nyilatkozó illetékes hétfői beszámolója szerint Trump és Pence összetartást mutatott.

Trumpnak nem áll szándékában a múlt szerdai zavargások következtében lemondani, Pence pedig nem akarja alkalmazni az alkotmány 25. kiegészítését, amely alapján megszavaztathatná a kormányzat tagjaival, hogy az elnök alkalmas-e vagy sem feladatainak ellátására. Ha a kabinet többsége alkalmatlannak minősítené Trumpot, az elnöki hatalom az alelnököt illetné meg.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez, vagyis az alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz folyamodnak Donald Trump azonnali leváltásának érdekében.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.