2020. december 16., 13:41

Trump nem adja fel: "Ideje, hogy megtanuljunk végre harcolni!"

Bár a választások utáni zűrzavarban számos elemző és szakértő állította, Donald Trumpnak reális esélye és komoly jogi alapja van arra, hogy megakadályozza a hivatalosan megválasztott elnök, Joe Biden beiktatását, erre úgy tűnik, egyre kevesebb az esély. Trump persze nem az a figura, akit különösebben érdekelnének az esélyek.

Fotó: TASR/AP
Képünk illusztráció.

Miután Joe Bident és Kamala Harrist tegnap a várakozásoknak megfelelően megválasztották a kijelölt elektorok (306-232 arányban), a szenátust vezető republikánus, Mitch McConnell gratulált az új elnöknek, kihívva ezzel a sorsot (és Trumpot) saját maga ellen. 

A leköszönő(?) elnök ugyanis azonnal ledorongolta McConnell-t a Twitteren. Közölte, korai még bármit is feladni, és ideje lenne, ha a republikánusok megtanulnának végre harcolni. 

Azt írta:

Mitch! 75 millió szavazat. Ez (jó nagy) rekord egy regnáló elnöknek! (...) Az emberek dühösek.

Trump dühét az váltotta ki, hogy McConnell egy nappal korábban kijelentette, mától meg van az ország megválasztott elnöke és alelnöke. "Bár sokan más eredményt szerettünk volna" - fogalmazott, ezt el kell fogadni. A szenátus elnöke egyébként korábban is többször jelezte már párttársainak, rosszul sülhet el, ha folyamatosan megkérdőjelezik a választások eredményét, főleg azt követően, hogy az elektori kollégium is leadta voksait. A Kongresszusnak ugyan január hatodikán még jóvá kellene hagynia a kollégiumi voksolás eredményét, de ez általában csak formaságnak számít. Csak kivételes esetekben fordult elő, hogy a törvényhozás alsó háza felülírta volna az elektori kollégium döntését, esetleg döntésképtelen kollégium miatt saját maga jelölte volna ki az elnököt (1800-ban Thomas Jefferson és 1824-ben John Quincy Adams lett így elnök).

Apró érdekesség, s szinte biztos, hogy ilyesmire nem kerül sor, de, ha az alsóház választáná az elnököt, valószínűleg Trump járna jól. Ugyanis hiába van demokrata többség, az alapítóatyák erre az esetre minden államnak csak egy-egy szavazatot adtak. Egyet a negyvenmilliós Kaliforniának és egyet a hatszázezres Wyomingnak is. Az egyébként is rém bonyolult rendszert ráadásul tovább súlyosbítja, hogy novemberben alsóházi választások is voltak az USA-ban, melynek több államban még mindig nincs hivatalos eredménye.

McConnel nem csak Trumptól kapta meg a magáét. Az elnöki jogászcsapat vezetője Lin Wood sokkal durvábban fogalmazott. Azt írta Twitteren a republikánus politikust csak a hatalom, a befolyás és a pénz érdekli. "Akár Amerikát is eladná ezért!" - írta Twitterén.  Mike Flynn, Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadója pedig úgy fogalmazott, "millió és millió" hazafi áll az elnök mögött, akik nem félnek és nem hibáznak, ahogy sokan a Republikánus Pártból. 

Mike Flynn-hez fűződik egyébként a Trump kabinet egyik legnagyobb botránya. Flynn hónapokig tagadta, hogy állandó kapcsolatban lenne magas rangú orosz katonai vezetőkkel, de előbb a Washington Post, majd a NYT is igazolta, hogy a tábornok többször is tárgyalt orosz kollégáival úgy a szír, mint a kelet-ukrajnai helyzetről. 2017. februárjában Flynnt végül menesztették, Trump szerint azért, mert neki és az FBI-nak is hazudott az üggyel kapcsolatban. 
Mi lehet még a tarsolyban?

Az elnök eddigi ténykedésének fényében erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. Az újraszámolásokra beadott kérelmeit vagy sorra visszadobták, vagy csak részben valósították meg. Még az olyan republikánus vezetésű államokban is, mint Georgia, visszautasították például a levélszavazatokon szereplő aláírások ellenőrzését.

Az elvileg konzervatív többségű Legfelsőbb Bíróság szintén sorra elutasította az elnöki jogászcsapat beadványait, így viszont egyre szűkebbnek tűnik a mozgástér. Néhányan persze tudják a megoldást. Az előbb emlegetett Mike Flynn nyugalmazott tábornok például azt javasolta, az elnök vezessen be "korlátozott" szükségállapotot, majd írja ki újra a választásokat, amelyeket majd az amerikai hadsereg felügyelete mellett vezényelhetnék le!

Erre gyakorlatilag semmi esély, ráadásul szinte biztosan a polgárháború szélére sodorná az országot.

Trump talán egyetlen dologban bízhat még. A sokat emlegetett Dominion szavazatszámláló gépekről ugyanis egy michigani bíróság által elrendelt független audit megállapította, "arra lettek tervezve, hogy választási csalást" kövessenek el velük. Az Allied Security Operations Group nevű csoport 68%-os tévedési arányt mért a szavazatregisztrációnál Michiganben, holott az ilyen rendszerek törvényi hibahatára 0,0008%. John Poulos, a Dominiont gyártó vállalat vezérigazgatója természetesen visszautasította a vádakat.

Donald Trumpnak talán ez az audit az utolsó esélye arra, hogy érdemben tegyen valami az általa emlegetett választási csalások bizonyítására. A Legfelsőbb Bíróság egyelőre nem foglalkozott az üggyel, de szinte biztosan fog. Hogy csuklóból visszadobja-e vagy tényleg komoly, szövetségi nyomozás kezdődik, azt még egyelőre nem tudni. Január hatodikáig akad még idő?!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.