2021. január 20., 11:33

Trump megkegyelmezett volt fő stratégájának, Steve Bannonnak is

Donald Trump leköszönő amerikai elnök megkegyelmezett mások mellett Steve Bannonnak, aki fő kampánytanácsadója volt 2016-ban, majd fő stratégája csaknem egy évig, és aki ellen sikkasztás gyanújával büntetőeljárást indítottak. Ezt szerda hajnalban jelentette be a Fehér Ház, néhány órával azelőtt, hogy Trump távozik hivatalából.

Steve Bannon - Donald Trump
Fotó: New York Post
Steve Bannon - Donald Trump

Bannonon kívül Trump utolsó hivatali napjaiban megkegyelmezett még egy tucatnyi más embernek, köztük rapsztároknak, volt kongresszusi tagoknak, saját és egyes családtagjai szövetségeseinek. Az utóbbi egy-két hónapban összesen több mint 140 embert részesített elnöki kegyelemben a hivatalából fakadó jogkörrel élve, majdnem teljesen kihasználva az erre szóló keretet. Az illetők egy részét a 2016-os választási kampányba való, feltételezett orosz beavatkozás ügyében ítélték el.

Ezek az intézkedései jól érzékeltetik, hogy elnöksége négy éve alatt végig oly módon élt alkotmányos jogaival, amelynek nincs hagyománya az Egyesült Államokban, és amellyel kifejezetten barátait és szövetségeseit segítette - állapította meg az AP hírügynökség.

Noha elnöki kegyelmet hagyományosan olyanok szoktak kapni, akiket már vád alá helyeztek vagy már el is ítéltek, sőt, esetleg már le is töltöttek valamennyi börtönbüntetést, a Bannonnak adott kegyelem korai szakaszban semmisíti meg az ellene folytatott bűnügyi eljárást, amikor a perig feltehetőleg még hónapok telnének el.

Bannon ellen azzal a gyanúval indítottak eljárást, hogy több mint 25 millió dollárt csalt ki Trump több ezer vagyonos támogatójától a mexikói határon megépítendő fal felépítésére - miközben az elnök 2016-os kampányában még azt ígérte, hogy annak költségét Mexikóval fogja megfizettetni -, de aztán a gyanú szerint Bannon ebből több mint egymilliót saját személyes céljaira és egy kampánytisztségviselő fizetésére irányított át, és egyébként a gyanú szerint a 25 millió nagy része is nem a határfalra szánt keretbe folyt be, hanem a fallal kapcsolatos kampány szervezőinek zsebébe.

Bannon és Trump viszonya az elnökség első évében fokozatosan romlott, majd 2018-ban össze is vesztek, de nemrég kibékültek. A Reuters hírügynökség értesülése szerint Trumpnak szüksége volt Bannon támogatására annak a vádjának az állhatatos hangoztatásában, hogy a mostani választásokon tömeges csalás történt, csak emiatt nyerhetett a demokrata párti jelölt, Joe Biden.

A Bannonnak adott elnöki kegyelmet a Fehér Ház így indokolta közleményében: "Fontos vezető a konzervatív mozgalomban, és ismert politikai éleslátásáról".

Miután az elnök csak szövetségi bűnügyi eljárások alól mentesíthet bárkit, Bannon ellen New York állam ügyészei még folytathatnak eljárást Daniel R. Alonso volt ügyész szerint, akit szintén a Reuters idézett.

Megosztás
Címkék