2020. október 3., 18:08

Transzgender miniszterasszonya van Belgiumnak

Az új belga kormányt közel 500 nappal a parlamenti választások után csütörtökön sikerült megalakítani.

Petra De Sutter
Fotó: Reuters
Petra De Sutter, a transzgender miniszter

Alexander de Croo kormányát hét párt alkotja, ezek közül csak a flamand kereszténydemokraták jobboldaliak, a többiek baloldaliak: a vallon, illetve a flamand nyelvterületet képviselő liberálisok, zöldek és szociáldemokraták.

Az új kabinetben a flamand zöldek színeiben egy magát transzgendernek tartó orvosnő, Petra de Sutter is helyet kapott, aki a közszolgáltatási tárcát vezeti majd és egyúttal miniszterelnök-helyettes is lesz. Sutter már 2014 óta politizál aktívan, volt szenátor és EP-képviselő is. Korábban nézetei miatt bírálatok is érték, mára már elfogadták transzgenderségét. Orvosként egy reprodukciós orvostani részleget vezet a ghenti egyetemen.

Matt Berard, az LMBTQ csoportba tartozók jogait védelmező All Out szervezet vezetője üdvözölte a döntést és örömének adott hangot, hogy egy transzgender személy ilyen magas politikai funkciót tölt majd be. Reméli, hogy a belga kormány más országoknak is ösztönzésül szolgál.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.